2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Tobzoskák lehettek az új koronavírus köztes hordozói

Független tudósok megkérdőjelezték pénteken azt a kínai kutatást, amely azt feltételezi, hogy tobzoskák lehetnek a Kínában felbukkant új koronavírus köztes hordozói, amelyekről a fertőzés emberre terjedhetett át.

  • Tobzoskák lehettek az új koronavírus köztes hordozói

A dél-kínai Kanton két intézményének - a Dél-kínai Mezőgazdasági Egyetemnek és a Lingnan Kuangtung Modern Mezőgazdasági Laboratóriumnak - a kutatói ezer darab természetes környezetből vett mintában található örökítő anyagot vizsgálata után jutottak arra a megállapításra, hogy a tobzoska lehet a vírus köztes gazdaállata.

A kutatási eredmények alapján az embereket megfertőző, új típusú koronavírus elkülönített törzsének szekvenciája 99 százalékban megegyezett a tobzoskákban található vírus genomjával.

Sen Jung-ji, a Dél-kínai Mezőgazdasági Egyetem egyik kutatója egy pénteki sajtótájékoztatón elmondta: a tobzoskák mindazonáltal nem feltétlenül az egyetlen köztes hordozói a vírusnak. A szintén a koronavírusok családjába tartozó SARS vírust említve a kutató példaként említett, hogy a cibetmacskákon kívül más kistestű, húsevő állatok is hozzájárulhatnak a vírus terjedéséhez.

James Wood, a Cambridge-i Egyetem állatorvostudományi tanszékének vezetője annak a véleményének adott hangot, hogy a kínai kutatók nem álltak elő "tudományos bizonyítékkal". "Nem elegendő annak bejelentése, hogy több mint 99 százalékos vírus RNS szekvencia hasonlóságot észleltek" - hangoztatta. Ezeket az eredményeket okozhatta a nagyon fertőzött környezetből származó szennyezés is - magyarázta.

Jonathan Ball, a Nottinghami Egyetem molekuláris virológia professzora érdekes fejleménynek nevezte a kínai kutatást, de mint mondta, "nem világos az, hogy valóban a veszélyeztett tobzoska faj a köztes gazdaállat".

"A teljes genetikai adatot látnunk kell ahhoz, hogy megtudjuk, milyen kapcsolat van az ember és a tobzoska vírusok kötött, és megértsük, mennyire gyakori ez a vírus a tobzoskákban és hogy ezeket az állatokat árulták-e a vuhani piacokon" - magyarázta.

Dirk Pfeiffer, a Hongkongi Városi Egyetem állatorvostudományi tanszékének professzora szintén arról beszélt, hogy "még igen messze van a kutatás attól, hogy megállapíthassák a kapcsolatot a tobzoskák és az emberi koronavírus fertőzés között".

Kínai és külföldi szakértők a vírus eredeti hordozójának - a SARS-hoz hasonlóan - a denevéreket tartják. Hétfőn a Vuhani Virológiai Intézet kutatói tettek közzé egy tanulmányt a Nature című brit tudományos lapban, amely szerint a fertőzött páciensekben talált vírus genomja 96 százalékban azonos a denevérek által hordozott koronavírussal.

A pekingi és vuhani egyetem tudósai a Journal of Medical Virology című folyóiratban január 22-én publikált tanulmányukban arról írtak, hogy a kígyó lehet legnagyobb valószínűséggel az új koronavírus gazdaállata. Az új koronavírus létező szekvenciáinak átfogó elemzése során összehasonlították különböző állatfajok RNS - ribonukleinsav - szekvenciáit. A kígyó azon állatok egyike, amelyeket a bezárt vuhani hús- és halpiacon árultak.

A súlyos tüdőgyulladást okozó vírus tavaly decemberben Vuhanban, a közép-kínai Hupej tartomány székhelyén ütötte fel a fejét. A járvány kiindulópontjának sokáig egy helyi hús- és halpiacot tartottak, ugyanis az első fertőzöttek közül sokan a piacon kaphatták el a betegséget, de azóta megerősítették, hogy a legelsőként diagnosztizált fertőzött nem járt a hatóságok által január elején bezárt piacon, így a vírus eredetének kérdésére még nem sikerült egyértelmű választ találni.

A kínai mezőgazdasági minisztérium január 26-án bejelentette, hogy ideiglenesen betiltja a vadállatok és a vadhús értékesítését. Az intézkedés piacokra, boltokra, éttermekre és az online platformokra is érvényes, és az országos válsághelyzet végéig tart. Nemzetközi állatvédő szervezetek azonban azt sürgetik, hogy végleg tiltsák be a vadon élő állatok kereskedelmét Kínában.

A tobzoskák minden ázsiai országban védelem alatt állnak, és a washingtoni egyezmény (CITES) szerint tiltott a nemzetközi kereskedelmük. Az illegális kereskedőktől Ázsiában azonban a leggyakrabban tobzoskákat koboznak el. A hangyákkal, termeszekkel táplálkozó állat pikkelye keratinból, az emberi körmöt is alkotó anyagból áll, és a hagyományos kínai gyógyászatban igen nagy a kereslet iránta. A tobzoskahús pedig csemegének számít a kínai és más ázsiai országok gasztronómiájában.

 

Az Ericsson lemondta a részvételt a barcelonai Mobil Világkongresszuson

 

Nem vesz részt a barcelonai Mobil Világkongresszuson (MWC), a távközlési szakma legrangosabb nemzetközi seregszemléjén az Ericsson svéd vállalat a Kínában kirobbant, gyorsan terjedő tüdőgyulladás-járvány miatt.

A mobil távközlési berendezéseket gyártó svéd vállalat pénteken közölte, hogy túl nagyok az egészségügyi kockázatok, "nem tudja garantálni sem alkalmazottai, sem pedig látogatói biztonságát", ezért inkább lemondta a nemzetközi kiállításon való részvételt.

Nem az Ericsson az első, amely inkább kihagyja a világkongresszust. Az LG Electronics dél-koreai vállalat már szerdán bejelentette, hogy az új koronavírus által okozott járvány miatt nem vesz részt a barcelonai kiállításon.

A kínai nagyvállalatok közül azonban a Huawei Technologies és a ZTE is fenntartja részvételi szándékát, de óvintézkedéseket tett, egyebek között arra utasítva az egészségügyi kockázatoknak kitett alkalmazottait, hogy vonuljanak karanténba vagy bízzák meg európai kollégáikat a szervezéssel.

Idén február 24. és 27. között tartják a mobil iparág legjelentősebb seregszemléjét, a Barcelonában évente megrendezett Mobil Világkongresszust, amely általában több mint százezer látogatót vonz.

Lemondani a részvételt nem könnyű döntés, mert egy stand felállítása akár dollármilliókba is kerülhet. A nagyvállalatok számára presztízskérdés, hogy a legjobb helyeket szerezzék meg.

Az Egészségügyi Világszervezet(WHO) múlt hét csütörtökön hirdetett nemzetközi közegészségügyi vészhelyzetet a járvány miatt, de hangsúlyozta, hogy nem ajánlja kereskedelmi és utazási korlátozások bevezetését.

A Mobil Világkongresszus szervezője, a mobil szolgáltatók nemzetközi szakmai szervezete (GSMA) sajnálatának adott hangot az Ericsson döntése miatt, de jelezte, hogy nem változtat tervein, a rendezvényt megtartják.

Ada Colau, Barcelona polgármestere bízik abban, hogy a világkongresszust rendben megtartják, mint ahogy az szokott lenni. Egy helyi televíziós csatornának nyilatkozva hangsúlyozta, szakértők, tudósok és az egészségügyi hatóságok egybehangzóan úgy ítélték meg, hogy rendben meg tudják tartani a kiállítást.

A WHO legfrissebb adatai szerint Kínában több mint 31 ezer embert fertőzött meg az új koronavírus, és a halottak száma elérte a 637-et. További 27 országban 320 beteget találtak.

 

 

Szentpéterváron térítésért házhoz rendelhető a vírusteszt mintavétele

Szentpéterváron a lakossági igényeknek megfelelően megjelent a térítéses koronavírus-teszt lehetősége, egyebek között házhoz hívható formában - közölte pénteken az Anatolij Szmorogyincev nevét viselő influenzakutató intézet pénteken az Interfax hírügynökséggel.

"Többen, akik külföldről tértek haza, vagy külföldiekkel léptek kapcsolatba, a betegségtől tartva meg akarják vizsgáltatni magukat, azt, hogy elkapták-e a koronavírust. Ha az ember fél, a félelmet meg kell szűntetni. Van kereslet erre a szolgáltatásra, ezért megjelent a kínálat is" - közölte az orosz egészségügyi tárcához tartozó intézet.

Az intézet klinikáján a jelentkezők 2019-nCoV koronavírus, influenza és más kórokozók miatti akut légúti betegségek laboratóriumi diagnosztizálását kérhetik. Az teszteredmények másnapra készülnek el.

A 2019-bCoV RNS-ének reverz transzkripciós polimeráz-láncreakció (RT-PCR) révén való kimutatása, későbbi szekvenálási megerősítéssel, 5 ezer rubelbe kerül. A házhoz való kiszállással való mintavételért további 1500 rubelt kérnek el.

A rubel jelenleg mintegy 4,8 forintot ér.

Oroszországban eddig két új koronavírus-fertőzött személyt diagnosztizáltak. Az orosz légierő két repülőgépe szerdán 144 embert - zömmel orosz állampolgárokat - evakuált a Kínában kitört járvány epicentrumából, Vuhanból Tyumenybe, ahol két hétre karanténba helyezték őket. Megismételt tesztelésüket pénteken fejezték be,

Gyenyisz Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszter pénteken Rjazanyban újságíróknak elmondta, hogy Oroszország 2 millió védőmaszkot készül segélyként Kínába szállítani.

 

Egyre több elemző lassuló kínai gazdasági növekedést vár

Mind többen vélik úgy, hogy az új koronavírus lelassítja Kína gazdasági növekedését, miközben az ellátási lánc megszakadása miatt leállította dél-koreai járműgyártását a Hyundai, a japán Nissan pedig januári járműeladásának az eséséről jelentett, a Burberry és a L'Oréal pedig már számolja, hogy mekkora vesztesége származhat kínai eladásainak a visszaesése miatt.

Pénteken újabb gazdaságelemző cégek és pénzintézetek jelezték, hogy számításaik szerint lassulhat Kína idei gazdasági növekedése, ha csak nem sikerül gyorsan úrrá lenni az új koronavíruson.

A Goldman Sachs az első negyedévi éves szintű kínai GDP-növekedési várakozását 5,6 százalékról 4 százalékra, az idei évit 5,9 százalékról 5,5 százalékra rontotta. A Standard Chartered a negyedéves növekedési előrejelzését 6 százalékról 4,5 százalékra, az évest 6,1 százalékról 5,8 százalékra, a Citi a negyedévest 5,9 százalékról 4,8 százalékra, az évest 5,8 százalékról 5,5 százalékra, a Nomura a negyedévest 5,8 százalékról 3,8 százalékra, az évest pedig 5,7 százalékról 5,6 százalékra csökkentette.

A Standard & Poor's az idei várható kínai gazdasági növekedéssel kapcsolatos előrejelzését 5,7 százalékról 5 százalékra változtatta, de előrejelzése szerint a GDP növekedése 6,4 százalékra gyorsul 2021-ben.

Kína hazai összterméke (GDP) tavaly 6,1 százalékkal nőtt, közel 30 éve legkisebb mértékben bővült. Az idei növekedési célt a parlament márciusban esedékes, szokásos évenkénti plenáris ülésén határozzák majd meg.

A Hyundai a keddi bejelentésének megfelelően pénteken ideiglenesen leállította belföldi autógyártását a kínai alkatrészszállítások akadozása miatt. A termelést egyelőre hétfőig függesztették fel. A teljes belföldi gyártás leállítására 1997, a pénzügyi válság óta nem volt példa.

Az ugyancsak dél-koreai Kia Motors, amelyben 34 százalékos részesedéssel rendelkezik a Hyundai, szintén leállította termelését pénteken és arra számít, hogy legkorábban a jövő hét elején indíthatja újra.

Hasonló sorsra jutott a Ssangyong Motor, amely már kedd óta nem gyárt egyetlen dél-koreai gyárában.

A Nissan japán járműgyártó pénteken számolt be arról, hogy januárban éves összevetésben 118 ezer 143 autót értékesített Kínában, a világ vezető autópiacán, ami 11,8 százalékos csökkenés éves összevetésben.

A Nissan tavaly 1,55 millió autót adott el Kínában, 1,1 százalékkal kevesebbet a 2018. évinél.

A Fiat Chrysler még csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy ha rövidesen nem áll helyre az alkatrészszállítás Kínából, akkor 2-4 héten belül le kell állítania a termelést egyik európai gyárában.

A Burberry luxus ruházati és kiegészítő termékeket forgalmazó brit cég jelezte, hogy az új koronavírus miatt 24 kínai üzletét be kellett zárni a 64-ből Kínában és hogy ez hatással lesz a cég eredményeire. Az 1856-ban alapított vállalat erősen függ a kínai piactól, ahol termékeinek 46 százalékát tervezte értékesíteni az idén.

A L'Oréal pénteken azt közölte, hogy jól teljesítettek januárban a kínai piacon, de a francia kozmetikai óriás szerint a következő hetekben megmutatkozhatnak majd az eredményekben az új koronavírus hatásai.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!