2024. 06. 19. Szerda Gyárfás napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

EB Sporthírek 23:35

Külföld

Több robbanás történt egy kabuli szikh templomnál

Több robbanás történt, majd tűzharc bontakozott ki fegyveres támadók és a tálib biztonsági erők között egy szikh templomnál Kabulban szombat reggel, az incidensben legkevesebb két ember meghalt, hét másik megsebesült - közölték a helyi hatóságok.

  • Több robbanás történt egy kabuli szikh templomnál

Az afgán belügyminisztérium szóvivőjének közlése szerint egy robbanószerrel megrakott járművet akartak a levegőbe röpíteni, de az autó még azelőtt felrobbant, hogy elérte volna célpontját.

A belügyminisztérium szóvivője, Abdul Nafi Takorn később kiadott közleménye szerint fegyveresek a templomba behatolva kézigránáttal támadtak az imahely őrére. A szikh közösség egyik tagja meghalt, hét másik megsebesült. Egy tálib fegyveres is meghalt.

A szóvivő szerint a támadás után néhány perccel egy robbanószerrel megrakott gépjármű robbant fel a templom közelében, a detonációnak nem volt áldozata.

Hálid Zadran, a kabuli rendőrfőnök szóvivője szerint a rendőrségi akció több óra után ért véget, miután végeztek az utolsó támadóval. A szóvivő azt nem közölte, hogy a támadásban hányan vettek részt.

A támadás után tűz keletkezett. A közösségi médiában közzétett felvételek szerint sűrű fekete füst gomolygott a helyszín felett, és lövéseket lehetett hallani.

Egyelőre nem világos, mely csoport állhatott a merénylet hátterében.

Az utóbbi hónapokban számos támadást hajtottak végre militáns csoportok Afganisztánban, némelyik elkövetőjeként az Iszlám Állam terrorszervezet jelentkezett.

A szikh vallásnak mintegy kétszáz fős apró kis közössége van csak jelen a túlnyomórészt muszlim többségű Afganisztánban. A tálibok tavaly augusztusi hatalomátvétele előtt nagyjából 300 szikh család élt az országban, közülük aztán a hatalomváltás után sokan külföldre mentek. Más vallási kisebbségekhez hasonlóan a szikh közösség is volt már erőszakos támadás célpontja Afganisztánban: 2020 márciusában egy másik kabuli templomuknál hajtott végre merényletet az Iszlám Állam, akkor 25 embert öltek meg.

Pénteken az észak-afganisztáni Kunduzban történt robbanás egy mecsetnél, akkor a hatóságok szerint egy ember halt meg és ketten sebesültek meg.

Az indiai külügyminisztérium a szombat reggeli robbantásra reagálva aggodalmát fejezte ki, és jelezte, hogy figyelemmel követik a fejleményeket, és várják a további részleteket az ügyről.

Határozottan elítélte a támadást a pakisztáni külügyminisztérium is. A tárca közleménye szerint "Pakisztán elítéli a terrorizmus minden formáját és megnyilvánulását". Iszlámábád szolidaritását fejezte ki az afgán néppel és támogatja az afgán hatóságoknak a terrorizmus elleni harcra és népe védelmének biztosítására irányuló minden erőfeszítését.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!