2024. 06. 16. Vasárnap Jusztin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 05:00

Külföld

Több mint tízezer látogatónak kellett elhagynia a Yellowstone Nemzeti Parkot az áradások miatt

Az Egyesült Államokban több mint 10 ezer látogatónak kellett elhagynia helyi idő szerint kedden a Yellowstone Nemzeti Parkot, amelynek északi részén súlyos áradások miatt több kis település, híd és út víz alá került.

  • Több mint tízezer látogatónak kellett elhagynia a Yellowstone Nemzeti Parkot az áradások miatt

A legrégebbi - idén a fennállásának 150. évfordulóját ünneplő - amerikai nemzeti park akár még egy teljes hétig zárva maradhat, sőt nem kizárt, hogy az északi bejáratot már nem is nyitják meg újra ezen a nyáron, mert a park északi részén az utak várhatóan még hosszú ideig járhatatlanok lesznek - mondta el Cam Sholly, a Yellowstone Nemzeti Park igazgatója, arra figyelmeztetve, hogy az előrejelzések szerint a hét végén ismét fokozódhat az árvízveszély.

A Yellowstone folyó vízszintje példátlan mértékben megemelkedett az utóbbi napokban lezúduló esőzések és a gyors hóolvasás következtében. Corwin Springsnél hétfőn elérte a 420 centimétert, míg az előző - 1918-ban feljegyzett - rekord 350 centiméter volt.

A medréből kilépett, óriási sodrású folyó Montana állam déli és Wyoming állam északi részein okozott nagy pusztítást: faházakat sodort el az ár, kisebb települések kerültek víz alá, helyenként földcsuszamlások is voltak, és sok helyen leállt az áramszolgáltatás. A hatóságok arra figyelmeztettek, hogy az áradások miatt veszélybe kerülhet a térség ivóvízellátása és szennyvízrendszere is.

A montanai Red Lodge településen, amely a yellowstone-i kirándulások egyik kedvelt kiindulópontja, elöntötte a víz a fő utcát, ahol rövid időn belül már pisztrángok is megjelentek. A kisvárosban és a közeli Fromberg településen legalább kétszáz lakóházat öntött el a víz.

Csak néhány hátizsákos sátorozó maradt még a park területén, Sholly elmondása szerint felvették velük a kapcsolatot, és a hatóságok készenlétben állnak, hogy szükség esetén helikopterrel ki tudják menekíteni őket.

A folyó vízszintjének visszaszorulása után lehet csak felmérni, hogy az árvíz mekkora anyagi kárt okozott.

Ha a természeti katasztrófa miatt az északi részt nem nyitják újra, akkor a nemzeti park látogatói idén nyáron nem mehetnek el a Tower-vízeséshez, a Mamut-hőforrásokhoz és a Lamar-völgyhöz sem.

A nemzeti park vezetése szerint a táj drámai változáson ment keresztül 36 óra leforgása alatt: egy szakaszon a folyó medervonala feltehetően maradandóan megváltozott, ami miatt a víz alá került utak egy részét máshol lesznek kénytelenek majd újraépíteni.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szélesvásznú történelem: Szindbád + videó

Szélesvásznú történelem: Szindbád + videó

A Krúdy Gyula klasszikusát feldolgozó, 1971-ben készült Szindbád című magyar drámában a főbb szerepeket Latinovits Zoltán és Dajka Margit alakította. Az adásban Zavaros Eszter és Csatári Bence műsorvezetők a filmről Tóth Auguszta színművésszel és Berettyán Sándor színművésszel beszélgetett.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!