2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:25

Külföld

Több mint száz halott az iraki tüntetéseken

A hadsereg elismerte, hogy túlzott erőszakot alkalmaztak a demonstrálókkal szemben. Az egyenruhások éles lőszert is bevetettek. Eközben Hongkongban ismét könnygázzal oszlatták a demonstrálókat.

  • Több mint száz halott az iraki tüntetéseken

Az iraki hatóságok éles lőszert, illetve könnygázt is bevetettek Bagdad egyik kerületében a tiltakozókkal szemben. A Reuters értesülései szerint csaknem háromszáz demonstrálóra adtak le lövéseket. A katonák azonban azzal védekeztek, hogy az emberek feje fölé céloztak. A tiltakozók lángoló gumiabroncsok mögött kerestek fedezéket.

A hadsereg eközben beismerte, hogy túlzott erőszakot alkalmaztak. A katonaság parancsnoksága közölte: a biztonsági erők megszegték az előírásokat, ezért megkezdték azoknak az egyenruhásoknak a felelősségre vonását, akik hibáztak.

A sérültek száma több 6100, a halottak száma pedig már meghaladja a 100-at az egy hete kezdődött megmozdulások óta. Ebbe beletartóznak a civil áldozatok, a tüntetők és a biztonsági erők halottai is. Két ellenőrző pontot megsemmisítettek, több mint 50 épületet pedig megrongáltak a tüntetők - tudatta a az iraki belügyminisztérium szóvivője az állami televízióban

Eközben a miniszterelnök felszólította a hadsereg vezetését, hogy vonják ki a katonákat a bagdadi kerületből, és helyettük a rendőrség vegye át a terület ellenőrzését. A kormányfő arra utasította továbbá a biztonsági erőket, hogy a tüntetőkkel szembeni fellépés során pontosan tartsák be az előírásokat.

Nemcsak a fővárosban vonultak utcára a kormányellenes tüntetők. Násziríjában, Anmarában, Bakubában, Hillában és Nedzsefben is véres összecsapások voltak a tiltakozók és a rendfenntartók között.

A demonstrációk a munkanélküliség, a kormányzati korrupció és az elégtelen közszolgáltatások miatt kezdődtek Irakban.

Hír TV 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!