2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Több mint ötszáz migránst tett partra az Ocean Viking

Több mint 500 migránst tett partra az Ocean Viking civilhajó a szicíliai Augusta kikötőjében pénteken, miután kikötési engedélyt kapott az olasz hatóságoktól.

  • Több mint ötszáz migránst tett partra az Ocean Viking

A hajót üzemeltető SOS Méditerranée francia szervezet a fedélzetén lévő 572 migráns közül először a betegek és a gyermekek szállhattak partra. A menedékkérőket kivétel nélkül koronavírustesztnek vetik alá.

Olaszország csütörtökön adott engedélyt a civilhajó kikötésére Augustában, miután a legénység egyre romló állapotokról számolt be a fedélzeten mondván, hogy kifogyóban van az élelmiszer és fokozottan feszült helyzet alakult ki.

Az SOS Méditerranée szerint az Ocean Viking öt alkalommal fordult hasztalan kikötési engedélyt kérve a máltai, illetve olasz hatóságokhoz.

Adalbert Jahnz, az Európai Bizottság szóvivője pénteken közölte, hogy az uniós testület üdvözli az olasz vezetés döntését, amellyel végül engedélyezte a migránsok kikötését. Hozzátette, hogy Brüsszel kész összehangolni az illegális bevándorlók önkéntes alapon történő szétosztását a tagállamok között. Egyben felszólította az uniós tagországokat, hogy "a szolidaritás és a közös felelősség szellemében" fokozzák erőfeszítéseiket az Európába irányuló migráció kezelését illetően.

Olaszország és Málta is ragaszkodik ahhoz, hogy más uniós államok is kivegyék a részüket a migránsok elosztásából, mondván, tisztességtelen, hogy a két földközi-tengeri országot magára hagyják a migránsok ellátásában és a menedékkérelmek elbírálásában. Az AP amerikai hírügynökség utalt arra, hogy a két európai országba érkezők többsége gazdasági migráns, így nem jogosultak menekültstátuszra, miközben származási országaik vonakodnak visszafogadni őket.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!