2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Több mint harminc oroszbarát szeparatistát öltek meg

Már több mint harminc oroszbarát, kormányellenes szeparatistát öltek meg az ukrán kormányerők a kelet-ukrajnai Szlovjanszknál. Emellett civilek is áldozatul estek a támadásnak. Az ukrán erők négy embert veszítettek. Az orosz törvényhozás alsóházának elnöke szerint népirtás zajlik az ukrán és az orosz nép ellen. Kijev viszont azt állítja, hogy a szakadárok élő pajzsnak használják a civileket. A Nyugat támogatja a kelet-ukrajnai hadműveletet, és Moszkva ellen tervez újabb szankciókat. A német kancellár szerint az EU-nak egységesen kell fellépnie gazdasági szankciók esetén is.

Egy 21 éves lány is meghalt a kelet-ukrajnai Kramatorszkban. Szemtanúk szerint az ukrán hadsereg támadása közben veszítette életét. „Még gyerek volt, lelőtték egy kocsiban, értelmetlenül. Hogyan lehet így igazságról beszélni? Annyi embert égettek el elevenen Odesszában, vagy agyonverték és lelőtték őket. Arra várunk, hogy valaki végre segít majd nekünk. De már nem szabadna tovább várni. Emberek, ébredjetek fel!” – mondta egy szemtanú.

Az ukrán kormányerők hadműveleteiben civilek mellett több tucatnyi oroszbarát fegyveres is életét veszítette – sok a sebesült is. Helyszíni riportok szerint a civilek egy része fél az ukrán támadástól, és nem fogadja el a kijevi hatalmat.

Az ukrán kormány azt állítja: terroristák ellen harcolnak, akik orosz segítséggel szét akarják szakítani Ukrajnát. „Az első forgatókönyv az lenne, hogy nehéz fegyverzetet vetünk be, repülőgépeket és helikoptereket, és teljesen szétromboljuk a várost és kitűzzük az ukrán zászlót. Mi viszont a második forgatókönyvet alkalmazzuk: ez pedig az, hogy lépésről lépésre elpusztítjuk a szabotőröket és terroristákat” – mondta Mykhailo Koval ukrán védelmi miniszter.

A Nyugat támogatja a kelet-ukrajnai fegyveresek és tüntetők elleni katonai fellépést. Moszkva viszont úgy véli, hogy Kijev saját állampolgárai ellen veti be hadseregét. Egyúttal népirtással vádolja az ukrán kormányt. „Teljes felelősséggel mondom, hogy valódi népirtás volt, népirtás az orosz és az ukrán emberek ellen” – mondta Szergej Nairiskin, az orosz törvényhozás alsóházának elnöke.

Krím után újabb régió akar szabadulni Ukrajnától – Luhanszkban az oroszbarát aktivisták bejelentették, hogy május 11-én referendumot tartanak a függetlenedésről. Pedig az amerikai Forbes magazinban és egy ukrán honlapon is épp kedden jelent meg, hogy a Krím félszigeten valószínűleg elcsalták az Oroszországhoz csatlakozásról tartott népszavazást. Szerintük a Krímben élőknek mindössze 15 százaléka támogatta a csatlakozást. A félszigeten a lakosság mintegy hatvan százaléka orosz. Moszkva szerint a szavazás tiszta és legitim volt.

A Kijevet támogató Egyesült Államok mindenesetre sokadik hadgyakorlatát kezdte meg Kelet-Európában. Most éppen Lengyelországban gyakorlatoznak közösen amerikai, kanadai és lengyel katonák.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!