2024. 05. 24. Péntek Eszter, Eliza napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Külföld

Teljes határzárat rendelnek el

Elrendelte a teljes ukrán–orosz határ átmeneti lezárását az ukrán elnök. Emellett olyan törvénymódosításokat kezdeményezett, amelyek megnyithatják az utat Ukrajna NATO-tagsága előtt. A miniszterelnök már korábban jelezte, hogy szeretnének csatlakozni az észak-atlanti szövetséghez, amit Oroszország élesen ellenez. Eközben Kelet-Ukrajnában három tömegsírt találtak oroszbarát lázadók, akik az ukrán csapatokat vádolják a gyilkosságokkal. Kijev cáfolja a vádakat.

Három tömegsírt találtak az oroszbarát szeparatisták Kelet-Ukrajnában. Kettőt egy bányában, egyet pedig egy közeli faluban. Elmondásuk szerint a sírokban közelről fejbe lőtt férfiak voltak.

Ezekről a területekről nemrég vonultak vissza az ukrán kormányerők, ezért a lázadók őket vádolják a vérengzéssel. Oroszország háborús bűn gyanújával vizsgálatot indított az ügyben.

Az ukrán hadműveletek parancsnoka szerint semmi közük a gyilkosságokhoz, az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács pedig egyenesen provokációról beszélt. A miniszterelnök eközben a Moszkva elleni szankciók fenntartására kérte a Nyugatot az ENSZ-közgyűlésen. „Addig ne oldják fel a szankciókat, amíg Ukrajna vissza nem szerzi uralmát az ország teljes területe felett, beleértve Kelet-Ukrajnát és a Krím félszigetet is. A félsziget Ukrajna része volt, most is az, és az is lesz” – jelentette ki Arszenyij Jacenyuk.

A Krím félsziget évszázadokon át az Oszmán, majd a 18. század végétől kezdve az Orosz Birodalom része volt. 1954-ben csatolták Ukrajnához a szovjet pártfőtitkár utasítására, idén márciusban viszont Moszkva visszacsatolta.

Petro Porosenko ukrán elnök elrendelte a teljes ukrán–orosz határ átmeneti lezárását. Emiatt csütörtöktől leáll a gyalogos- és járműforgalom a két ország között, a szárazföldön és a tengeri átkelőkön is. Porosenko jelezte azt is, hogy Ukrajna 2020-ban kérni fogja felvételét az Európai Unióba. „A stratégiánk hatvan különböző reformot és speciális programot tartalmaz. Ezek előkészítik Ukrajnát arra, hogy hat év múlva benyújtsa uniós felvételi kérelmét” – mondta el az államfő.

Az eredeti rendelet szól arról is, hogy az ukrán kormány egyoldalúan kijelölheti az államhatárt. Emellett Porosenko olyan törvénymódosításokra utasította a kabinetet, amelyek lehetővé teszik, hogy az ország egy katonai tömb része legyen. Ez arra utal, hogy Ukrajna konkrét lépéseket tesz a NATO-tagság felé. Ezt Oroszország fenyegetésként éli meg, és élesen ellenzi. Ukrajna NATO-tagságát Németország is elutasítja.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!