2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Külföld

Szlovéniában elérte a százat a halálesetek száma

Szlovéniában az elmúlt 24 órában jelentett újabb halálesettel elérte a százat az új koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak a száma, Horvátországban új góc alakult ki Brac-szigeten - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján. Mindeközben az osztrák kancellár arról beszélt, megszülethet a német-osztrák megállapodás a határellenőrzések esetleges feloldásáról.

  • Szlovéniában elérte a százat a halálesetek száma

Szlovéniában az újonnan jegyzett megbetegedések száma egy nap alatt eggyel nőtt - ugyanannyival, mint egy nappal korábban -, és 1450-re emelkedett. A járvány megjelenése óta a kétmillió lakosú országban 61 027 tesztet végeztek el. A diagnosztizált betegek közül 47-en vannak kórházban, közülük 12-t ápolnak intenzív osztályon.

Új góc alakult ki Horvátországban

A szomszédos Horvátországban új góc alakult ki Brac-szigeten. Egy férfi kórházban volt, majd miután hazaengedték, barátai és családtagjai meglátogatták. A vele kapcsolatba került 37 ember közül 22-en fertőződtek meg a koronavírussal.

Horvátországban így egy nap alatt harminchattal - harminccal többel, mint egy nappal korábban -, 2161-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Csütörtökön senki nem hunyt el a COVID-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma 86 maradt. Az első fertőzés valamivel több mint két hónappal ezelőtti megjelenése óta 1689 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Pillanatnyilag 184 beteget kezelnek kórházban, közülük 13-an vannak lélegeztetőgépen. A négymilliós országban eddig 43 378 koronavírustesztet végeztek el.

Vili Beros egészségügyi miniszter, a válságstáb sajtótájékoztatóján elmondta: a fertőzöttek számának jelentős növekedése nem a korlátozások enyhítésének következménye, de arra figyelmeztet, hogy nem lehet lazítani. Be kell tartani a társasági távolságtartás szabályait és a higiéniai előírásokat, akkor nem tud terjedni a vírus - hangsúlyozta, majd még hozzáfűzte: "Egy rossz lépés, és megint az elején leszünk a járványnak".

Mivel az elmúlt két hétben jelentősen lassult az új koronavírus terjedése Horvátországban és Szlovéniában is - egyszámjegyű volt az új esetek száma -, szigorú óvintézkedések mellett a kormányok fokozatosan enyhítenek a korlátozásokon, és újraindítják a gazdaságot.

Kurz: Megszülethet a német-osztrák megállapodás a határellenőrzések esetleges feloldásáról

Az elkövetkező hetekben megszülethet Ausztria megállapodása Németországgal a határellenőrzések esetleges feloldásáról - jelentette ki Sebastian Kurz osztrák kancellár azt követően, hogy pénteken egy internetes "kerekasztal-beszélgetés" keretében egyeztetett a vendéglátóipari ágazat több ezer képviselőjével. 

A kancellár részvételével tartott videokonferenciára Ausztria különböző részeiből hatezer vendéglátós jelentkezett be. Az egyeztetés fő témája az volt, hogyan lehet újraindítani a vendéglátóipart. Kurz elismerte, hogy a koronavírus-járvány okozta válság gazdaságilag nehéz helyzetbe hozta az utazásszervezőket, a vendéglátásban, a turizmusban dolgozókat. Ígéretet tett arra, hogy a vendéglátó-ágazat számára is hamarosan meghirdetnek egy adókedvezményeket és egyéb könnyítéseket tartalmazó segélycsomagot, hogy lehetővé tegyék számukra az újraindulást.

Kurz leszögezte: az ágazat fellendítése szempontjából lényeges az is, hogy a külföldi vendégek számára mikortól válik lehetővé az Ausztriába történő beutazás. A határnyitás kérdését ugyanakkor az Európai Bizottsággal és a szomszédos országokkal is megvitatják, hogy igazságos szabályozást vezessenek be - tette hozzá. Úgy vélte: Németországgal biztosan létrejön a megállapodás a határellenőrzések feloldásáról, illetve az utazási korlátozások eltörléséről, mihelyt késznek mutatkozik rá".

Arról is beszélt, hogy a vendéglátóipari ágazat működését összhangba kell hozni az egészségvédelemmel. "Határok nélküli Európát akarunk, mindenekelőtt szabad utazási lehetőséget minden olyan országba, ahova az egészségpolitikai szempontból lehetséges" - hangsúlyozta.

Karl Nehammer belügyminiszter ugyancsak lehetségesnek nevezte a határellenőrzések feloldását már a közeljövőben Ausztria és néhány szomszédos ország között. A tárcavezető Németországot, Csehországot, Szlovákiát és Svájcot említette, úgy vélve, hogy ezekben az országokban Ausztriához hasonlóan jó eredményeket értek el a koronavírus terjedésének visszaszorításában. "Mindenki számára egyértelmű, hogy meg kell határoznia azt az időpontot, amikortól már várhatóan nem szükségesek a határellenőrzések" - szögezte le.

Elisabeth Köstinger turizmusért felelős miniszter megerősítette, hogy május 15-én kinyithatnak a vendéglátóhelyek Ausztriában. Felhívta ugyanakkor a figyelmet a továbbra is érvényben lévő óvintézkedések betartására; az éttermekben, kávézókban, bárokban kötelező lesz egyebek mellett az egyméteres távolság betartása, a pincéreknek a szájmaszk viselése, a vendégeknek pedig ajánlott előzetesen asztalt foglalniuk, hogy megkönnyítsék az üzemeltetők dolgát.

Az osztrák turizmus forgalmának jelentős részét a német vendégek teszik ki. 2019-ben az Ausztriában eltöltött 79 millió vendégéjszaka 37 százalékát német turisták foglalták le, míg a helyi osztrákok 30 százalékát. A turizmust és a szabadidős tevékenységeket tömörítő ágazat a GDP 15,4 százalékát teszi ki Ausztriában.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!