2024. 05. 07. Kedd Gizella napja
Jelenleg a TV-ben:

Bercsenyi ejtőernyős huszárok

Következik:

Vezércikk 04:00

Külföld

Szíria: meghaladta a kétmilliót a menekültek száma

Már a kétmilliót is meghaladta a Szíriából külföldre menekültek száma. A környező országok egyre nehezebben tudják kezelni a menekültáradatot, az Európai Unió humanitárius biztosa ezért a szíriai erőszak azonnali beszüntetését kérte. Törökország katonai beavatkozást sürgetne, ezt azonban az Egyesült Államokon kívül csak Franciaország támogatja a nyugati hatalmak közül. Barack Obama terveit odahaza is sokan bírálják. Izrael közben már rakétavédelmi rendszerét teszteli – arra az esetre, ha a tervezett beavatkozás regionális háborúvá fajulna.

Törökországba immár több mint 460 ezren érkeztek a polgárháború sújtotta államból. Az ENSZ adatai szerint összesen már több mint kétmillió szíriai menekült külföldre – ilyen számban eddig még soha, egyetlen nemzet tagjai sem hagyták el hazájukat.

„Több mint 100 ezer embert öltek meg Szíriában. Még mindig gyilkolják őket, de hol vannak a nyugati országok? Mit tettek a nyugati országok Szíriáért? Mit tettek azért, hogy megállítsák ezt? Lépéseket tesznek? Mit csinálnak most?” – tette fel a kérdést Recep Tajjip Erdogan török miniszterelnök.

"Arányos támadás"
Korlátozott és arányos lesz a Szíria elleni amerikai légitámadás - mondta Barack Obama miután találkozott a képviselőház vezetőivel. Az amerikai elnök biztos abban, hogy tervét a kongresszus támogatni fogja.

Barack Obama a hétvégén elhalasztotta a szíriai katonai beavatkozást, amelyről döntése értelmében a kongresszus határozhat, a szeptember 9-én kezdődő őszi ülésszak első napjaiban. Washingtonti katonai források szerint az elnök célja az elmúlt napokban megváltozott: már nemcsak megbüntetni akarja Bassár el-Aszad szír elnököt a vegyi fegyverek állítólagos bevetése miatt, hanem ki is egyenlítené az erőviszonyokat Szíriában. Az amerikai kongresszus több tagja jelezte: nem ért egyet az elnök terveivel. Egy republikánus szenátor például arra hívta fel a figyelmet, hogy míg Aszad megvédte a szíriai keresztényeket, addig a lázadók iszlamista szárnya támadta őket. A katonai beavatkozást Nyugat-Európában gyakorlatilag csak a franciák támogatnák.

„Megismételjük: Németország nem vesz részt egy Szíria elleni katonai akcióban. De mindent megteszünk, hogy közös nemzetközi válaszlépést érjünk el. Ez, meg kell mondjam, nem túl valószínű, de a legkisebb esélyt is kihasználjuk” – mondta Angela Merkel német kancellár.

Amerika legfőbb szövetségesei korábban a britek voltak, ám mióta a londoni parlament nyomására David Cameron kormányfő kihátrált Washington mögül, a brit tábornokokat kizárják a titkos katonai megbeszélésekről. Az Egyesült Államok közben Izraellel közös rakétakísérletet hajtott végre a Földközi-tengeren, a zsidó állam egyik rakétavédelmi rendszerének kipróbálására.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Szijjártó Péter: Kölcsönös tiszteletre épül a magyar-bajor kapcsolat + videó

Szijjártó Péter: Kölcsönös tiszteletre épül a magyar-bajor kapcsolat + videó

A miniszter hozzátette: "Az elmúlt évek válságaira a magyar gazdaság politika rendre sikeres válaszokat adott, ennek eredményeként tért vissza a magyar gazdaság növekedési pályára, ennek eredményeként döntünk folyamatosan beruházási, export és foglalkoztatási rekordokat, ennek hatására tudtuk visszanyerni versenyképességünket."
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!