2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Szélesvásznú történelem - Körhinta

Következik:

Híradó 18:30

Külföld

Szijjártó–Kuleba sajtótájékoztató: a legtöbbet a nemzeti kisebbségek helyzetéről beszéltek + videó

A Kárpáti Igaz Szó számolt be róla, hogy hatalmas médiaérdeklődés mellett zajlott az Ungvárhoz közeli Verhovina Hotelben Szijjártó Péter magyar külügyminiszter, ukrán hivatali kollégája Dmitro Kuleba és Andrij Jermak, az elnöki iroda vezetőjének sajtótájékoztatója.

  • Szijjártó–Kuleba sajtótájékoztató: a legtöbbet a nemzeti kisebbségek helyzetéről beszéltek + videó

Elsőként Dmitro Kuleba szólalt meg. Az ukrán diplomácia vezetője közös érdeknek nevezte a jószomszédi viszony helyreállítását. Elmondta, hogy a legtöbbet a nemzeti kisebbségek helyzetéről beszéltek.

Kuleba tudatta: magyar kollégája, Szijjártó Péter felsorolta azokat a kérdéseket, amelyek pontosítást, kiigazítást igényelnek ebben a vetületben. Létrehoznak egy operatív munkacsoportot, amelynek tíz napja lesz arra, hogy megoldásokat találjanak a kisebbségi kérdések végleges lezárása céljából, amit kormányközi bizottsági szinten kívánnak rendezni.

Kuleba bevezető szavai után Szijjártó Péter szólalt meg. Legelőbb Viktor Mikita kormányzó erőfeszítéseit méltatta a nemzetiségi béke megőrzéséért Kárpátalján.

A magyar kormány, Magyarország álláspontja következetes: kiállunk Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett, jelentette ki a magyar külgazdasági és külügyminiszter.

„Elítéljük a háborút és azt szeretnénk, hogy minél előbb béke lenne. Ma délelőtt jártam az ungvári temetőben, ahol leróttam a kegyeletemet az áldozatok előtt. Meg kell sokszorozni az erőfeszítéseket,  ugyanis az emberéletek megmentése csakis kizárólag békével lehetséges” – jelentette ki a miniszter.

Tárgyaltak azokról a kérdésekről, amelyek a kétoldalú viszonyt érintik. Szijjártó kitért arra, hogy 2015 óta lépésről lépésre születtek olyan jogszabályok, amelyek a magyar kisebbség jogait csorbították.

„Nekünk van egy elvárásunk, ez pedig az hogy a magyar kisebbség visszakapja a 2015 előtti jogokat, nem kérünk sokat. Tizenegy pontban foglaltuk ezeket össze. Köztük az iskolai jogállást, a magyar nyelven tett érettségi lehetőségét, a magyar nyelv használatát a kultúra, a felsőoktatás területén”

– fogalmazta meg az elvárásokat Szijjártó Péter.

Nagyon fontosnak nevezte, hogy közös, határon átnyúló infrastrukturális fejlesztések tekintetében is tudtak pozitív eredményeket elérni.

Kuleba és Szijjártó után következett Andrij Jermak megszólalása. Az elnöki iroda vezetője elárulta, természetesen téma volt az Orbán–Zelenszkij találkozó, közelebb is kerültek ehhez, ami új lapot jelentene a két ország történetében.

Nézzük, hogyan jutottunk el odáig, hogy létrejött a külügyminiszteri csúcstalálkozó, ahol többek között Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij találkozóját is előkészítik.

Miután hivatalossá vált a kárpátaljai látogatás, életveszélyes fenyegetést kapott Szijjártó Péter

„Magyarok, gyűlöljük a kormányotokat, amely továbbra is mindent megtesz azért, hogy elveszítsük a háborút. Azt hiszitek, hogy a miniszteretek az Ukrajna elleni támadások után csak úgy eljön hozzánk? Mi nem így gondoljuk. Január 29-én tehát robbanásveszélyes üdvözletre számíthatnak. Egy páncélvonat nem fogja megmenteni önöket. Javasoljuk, hogy adjon megrendelést egy temetkezési irodának, hogy elkezdhessék elkészíteni a koporsót Szijjártónak, és az illeszkedjen a magasságához. Isten megbocsát, de az ukránok nem" - szólt az ukrán nyelven íródott halálos fenyegetés.

A megdöbbentő fenyegetésre a Hír TV több műsorában is reagáltak a meghívott vendégek. Háború Ukrajnában című műsorban arról beszéltek szakértőink, hogy a külügyminiszternek a szeme sem rebbent az eset után, de a Vezércikk műsorunkban is kifejtették véleményüket a vendégeink. Brnezovics Lászó, a KMKSZ elnöke és Anton Bendarzsevszkij külpolitikai szakértő pedig arról beszéltek, hogy ez a fenyegetés rossz fényt vethet a magyar-ukrán kapcsolatokra.

Az ungvári találkozó előtti napon Szijjártó Péter a közösségi médiában számolt be róla, hogy a győri bencés rend szerzetesei imádkoznak érte a kárpátaljai látogatás miatt.

„Aggodalomra azonban semmi ok, mert Kelemen atya írt sms-t, hogy a győri bencés rendház összes szerzetese imádkozik értem, úgyhogy tutira nem lesz semmi gond"

- fogalmazott a külügyminiszter.

Ilyen előzmények után érkeztünk el a magyar-ukrán külügyminiszteri csúcs napjához. Dunda György kárpátaljai tudósítónk beszámolt az ukrán várakozásokról, illetve bejelentette Szijjártó Péter megérkezését.

A kárpátaljai találkozó fontosságát mutatja az is, hogy a külgazdasági és külügyminiszter az indulás pillanatától kezdve látványos fotókkal és friss hírekkel számolt be Facebook-oldalán a látogatásáról.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Megjött a franciák esze?

Megjött a franciák esze?

Ha most lenne a francia köztársasági elnökválasztás, Marine Le Pen legyőzné Édouard Philippe korábbi miniszterelnököt és Gabriel Attal jelenlegi miniszterelnököt is - derül ki a „Le Figaro” választási elemzéséből, amelyet egy exkluzív felmérés támaszt alá.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!