2024. 06. 23. Vasárnap Zoltán napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 07:00

Külföld

Szijjártó Péter: Elvennék a magyarok vétójogát + videó

Brüsszel el akarja nyomni a békepárti erőket, s az utolsó akadályt is el akarják tüntetni a háború útjából azzal, hogy elhallgattatnák, illetve kizárnák Magyarországot a döntéshozatali folyamatokból – szögezte le a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.

  • Szijjártó Péter: Elvennék a magyarok vétójogát + videó

A tárcavezető belga kollégája azon friss kijelentésére reagált, miszerint tovább kellene léptetni a hetes cikk szerinti jogállamisági eljárást Magyarországgal szemben, így megfosztva hazánkat a szavazati jogától az Európai Unió Tanácsában.

Leszögezte: akik esetleg eddig kételkedtek az e heti európai parlamenti választás fontosságában, most meggyőződhetnek arról, hogy ilyen fontos döntés talán még nem is állt a magyar emberek előtt, mivel Brüsszelben eluralkodott a háborús őrület, a béke pártján állókat pedig el akarják hallgattatni. Brüsszelben ezzel most próbálják eltüntetni az utolsó akadályt is a háború útjából.

"Kapuzárási pánik van, hat nap van hátra az európai parlamenti választásokig, hat nap van hátra addig, hogy az emberek meghúzzák a vészféket a háborúpárti vonaton, amely jelenleg feltartóztathatatlannak tűnő módon robog végső állomása, a harmadik világháború felé"

- figyelmeztetett.

"A vészféket június 9-én az európai emberek meghúzhatják, viszont jól látszik, hogy a hátralévő néhány napban is mindent megpróbálnak Brüsszelben elkövetni azért, hogy elhallgattassák mindazokat, akik a béke mellett, akik a háború ellen beszélnek" - vélekedett.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy most belga hivatali partnere tett ilyen lépést, aki próbálja elnémítani a béke hangját ezzel.

"Belgium külügyminisztere nem kevesebbet kezdeményez, mint hogy Magyarországot zárják ki az EU-s döntéshozatali folyamatokból, hogy mi, magyarok ne képviselhessük az álláspontunkat, mi, magyarok ne mondhassuk el a véleményünket arról, mit gondolunk a közös döntéseink következményeiről, hogy mi, magyarok ne mondhassuk el, hogy nem akarunk háborúba menni, hanem békét akarunk, hogy mi, magyarok ne mondhassuk el, hogy milyen háborús őrület van ma Európában, és hogy mi, magyarok ne mondhassuk el azt, hogy egyre közelebb van a harmadik világháború veszélye" - sorolta.

"Június 9-e jelentősége is megnőtt tehát. Június 9-én nagyon erős támogatásra, nagy győzelemre van szükségünk ahhoz, hogy a következő hetekben és hónapokban is ellen tudjunk állni a nyomásnak, hogy tudjuk képviselni erősen a béke hangját, fel tudjunk lépni a harmadik világháborús készülődés ellen itt, Európában" - fűzte hozzá.

A miniszter szavai szerint ez jól láthatóan nem tetszik a liberális mainstreamnek, Brüsszelnek, azonban a kormány nem fog engedni a nyomásnak, hamarosan át fogja venni az Európai Unió elnöki tisztségét, és ebben a pozícióban is mindent el fog követni a béke érdekében.

"De hogy sikeresek és eredményesek lehessünk, ahhoz kell egy nagy győzelem, egy mindent elsöprően nagy támogatás a magyar emberektől a június 9-i választáson" - húzta alá.

"Arra kérem önöket, hogy június 9-én mind legyenek ott, és tegyék világossá, hogy elfogadhatatlan az, hogy el akarják hallgattatni a béke utolsó hangját is Európában. Június 9-én a béke színe a narancs, a béke neve a Fidesz" - összegzett.

Hadja Lahbib, az EU soros elnökségét jelenleg betöltő Belgium külügyminisztere a Politico hírportálnak adott interjújában leszögezte, hogy Magyarország sorozatos vétói miatt tovább kellene léptetni a hetes cikk szerinti eljárást, amelynek eredményeképpen pedig megfoszthatnák a szavazati jogától hazánkat.

"Úgy gondolom, bátornak kell lennünk ahhoz, hogy döntést hozzunk, elmenjünk egészen a hetes cikkes eljárás végéig, aktiváljuk a hetes cikket teljes egészében, ami lehetővé tenné a vétójog megszüntetését" - tette hozzá a belga diplomácia vezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!