2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Szijjártó: Magyarország is beszáll a kapacitás-újraelosztási versenybe

A gazdaságok újraindításával egy időben megindult a kapacitás-újraelosztási verseny a világban, ebbe természetesen Magyarország is beszáll, hosszú tárgyalások állnak a kormány előtt Németországban - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Stuttgartból közzétett szerdai Facebook-bejegyzésében. Németország szerdán vette át az Európai Unió (EU) elnökségét.

  • Szijjártó: Magyarország is beszáll a kapacitás-újraelosztási versenybe

"Azon dolgozunk, hogy minél több vállalatot meggyőzzünk arról, hogy ha hatékonyan akarnak termelni, akkor érdemes Magyarországot választani. A mai naptól újabb 2 százalékkal csökkentjük a szociális adót, ami a munkáltatókat terhelő adó. Ezáltal is még vonzóbbá tesszük Magyarországot a beruházások szempontjából. A mai napon mindezeket el fogjuk mondani az itt működő nagy nemzetközi vállalatoknak" - mondta.

"Németország természetesen a legfontosabb európai partnerünk, azon belül is Baden-Württemberg a második számú kereskedelmi partnerünk. Innen származik a harmadik legtöbb beruházás Németországból. Mintegy 70 ezer magyar ember odahaza baden-württembergi vállalatok alkalmazásában áll. A Mercedes, a Bosch, a ZF, az SAP neve nyilvánvalóan ismerős mindenki számára" - tette hozzá.

A miniszter közölte: számos gyár bezárt, de egyáltalán nem kézenfekvő, hogy a vállalatok ezeket a létesítményeket egytől egyig megnyitják, hanem a döntési opciók között van az is, hogy a már létező, máshol található gyáraikba viszik át a termelést.

Így ebben a kapacitás-újraelosztási versenyben Magyarországnak kifejezetten jó esélyei lehetnek, hiszen vonzó beruházási célpont - mondta Szijjártó Péter.

Szijjártó: fontos, hogy milyen új termelési, kutatási kapacitások érkeznek Magyarországra

A magyar gazdaság sikere nagyban függ attól, hogy milyen új termelési, kutatási kapacitások érkeznek Magyarországra - nyilatkozta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a közmédiának Németországból.

Szijjártó Péter szerint "joggal lehet önbizalmunk", hiszen az elmúlt öt évben folyamatosan megdöntötték a Magyarországra irányuló beruházások rekordját. Azt mondta: Közép-Európában egyértelműen a magyar a legversenyképesebb és legkedvezőbb beruházó környezet.

Ezt tovább javítják most egy nagymértékű, átfogó beruházási programmal, amelyet az Európai Bizottságtól kapott engedély nyomán a jövő héten indítanak el - közölte.

Ennek keretében a munkavállalók létszámának megtartását vállaló és ezért beruházásokat végrehajtó vállalatoknak felső határ nélkül adhatnak támogatást a beruházott összeg maximum 50 százalékáig. Emellett újabb 2 százalékkal csökken a szociális adó, amelynek köszönhetően az így megtakarított összeget a munkáltatók vagy a munkavállalóik fizetésének növelésére, vagy működési, illetve beruházási célra fordíthatják.

A miniszter kiemelte: Baden-Württemberg Magyarország második legfontosabb partnere Németországon belül. 290 baden-württembergi vállalat 70 ezer magyarnak ad munkát, és a baden-württembergi vállalatokkal most is tárgyalnak magyarországi kapacitásaik további bővítéséről.

Szijjártó Péter hozzátette: mindazok az intézkedések, amelyeket a gazdasági akcióterv keretében hoztak, arra inspirálják a vállalatokat, hogy tovább vizsgálják újabb magyarországi beruházások lehetőségét.

 

MTI, Facebook, Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!