2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Szijjártó: Lehetőség van a Nyugat és a Kelet együttműködésének újjáépítésére

A válság kiváló lehetőség arra, hogy újjáépítsék az együttműködést a Nyugat és a Kelet között, mindennek az alapját a kölcsönös bizalomnak és tiszteletnek, valamint a nemzetközi jog tiszteletének kell jelentenie - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ-közgyűlés ülésére küldött videoüzenetben.

  • Szijjártó: Lehetőség van a Nyugat és a Kelet együttműködésének újjáépítésére

A tárcavezető a világszervezet közgyűlésének 31. különleges ülésszakának általános vitáján szólalt fel videoüzenet formájában.

Ebben kifejtette: a világ több kihívással kényszerül szembenézni, mivel a járvány az emberek egészségét, életét és munkahelyét veszélyezteti. Az államoknak két kihívással is szembesülniük kell: a járvány egészségügyi válságot jelent, amely egyúttal gazdasági válságot eredményez - mutatott rá. Hozzátette: a kormányok kötelessége, hogy egyszerre vegyék fel a küzdelmet mindkét kihívással.

Úgy vélte, a legfontosabb kötelességük biztosítani, hogy mindenki megfelelő ellátásban részesüljön. Úgy tűnik, ez a kihívás egyre komolyabb méreteket ölt a világ legnagyobb és leggazdagabb országaiban is - mondta.

Közölte: a védőfelszerelések biztosítása is egyre fontosabb. A válsághelyzet egyik tanulsága, hogy az az ország, amely képes létrehozni erre saját gyártókapacitást, kevésbé lesz sebezhető és egyre felkészültebbé válik a válságkezelésben - magyarázta.

Emlékeztetett: tavasszal csaknem az egész világ Kínában állt sorba a védőfelszerelésekért, és Magyarország légi hidat hozott létre Kína felé, amelyen 185 repülőgép hozott eszközöket. Jelenleg azonban Magyarország képes maga is maszkokat és lélegeztetőgépeket gyártani - fűzte hozzá.

Szijjártó Péter a gazdasági kihívásokról elmondta: globális verseny kezdődött a világgazdaság kapacitásainak újraelosztására, egy új gazdasági korszak vette kezdetét. Magyarország is benevezett ebbe a versenybe, és úgy döntött, hogy nem a munkanélküliséget fogja finanszírozni, hanem a munkanélküliség elleni küzdelmet - fogalmazott.

Kifejtette: ebben a küzdelemben azok a vállalatok a szövetségeseik, amelyek bátor döntéseket hoznak a beruházásokról a jelenlegi nehéz körülmények közepette is, hogy növeljék versenyképességüket és elkerüljék az esetleges elbocsátásokat.

Hangsúlyozta: nem a segély, hanem a munkahely jelent hosszú távú és kiszámítható segítséget. Emellett folytatják az adócsökkentést, csökkentik a munkára kivetett adóterheket - mondta.

A külügyminiszter kitért rá: sajnálatos módon az álhírek, a kettős mérce és a képmutatás a járványnál is gyorsabban terjednek. Fel kell lépni ezek ellen, ugyanis csökkenthetik a védőintézkedések hatékonyságát - vélekedett.

Kiemelte: a legjobb megoldást a vakcina jelentené, ebből azonban nem lehet politikai kérdés, és nem szabad megengedni, hogy gazdasági, üzleti lobbik nyomást gyakoroljanak politikusokra, pártokra, kormányokra egyes vakcinák mellett vagy ellen. Kötelességük, hogy biztosítsák a lehető leggyorsabban a lehető legbiztonságosabb oltóanyagot az embereknek - mondta.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!