2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Külföld

Száz családot kellett kitelepíteni az erdőtűz miatt

Portugáliában és Spanyolországban már 100 családot telepítettek ki az erődtüzek miatt. Az Ibériai-félsziget több részén szombat óta pusztít tűz. Spanyolországban 3 halottja is van a katasztrófának, több mint ezer tűzoltó küzd a lángok ellen. Portugáliában ezer hektár égett le, és 750 tűzoltó dolgozik. Az országban tavaly heteken át tartott az erdőtűz és 100-nál is többen haltak meg.

  • Száz családot kellett kitelepíteni az erdőtűz miatt

Portugália Algarve régiójában szombaton kezdődtek az erdőtüzek, azóta legalább egy tucat helyen csaptak fel a lángok. Csak itt 300 tűzoltó dolgozik, országszerte pedig több mint ezren küzdenek a lángokkal. 100 családot kitelepítettek, de van, akinek mindene odalett a lángok között.

„Még az üveg is megolvadt, akkora volt a forróság. A csövek is szétolvadtak, nincs víz. Az ajtó is elégett, de legalább a tető nem” – mondta egy leégett ház tulajdonosa.

A határ túloldalán, Spanyolországban is több tűzfészek van. Itt is voltak kitelepítések, és a hatóság szerint több ezren élnek a veszélyövezetben. Akkora a szárazság, hogy még a kerti sütögetés is be van tiltva. Ennek ellenére a szakértők szerint a tüzek legalább fele emberi hanyagság, vagy szándékos gyújtogatás miatt keletkezik.

„Ha az ember kimegy a napra, azonnal leég. Hiába keni magára az összes naptejet, hiába iszik folyamatosan folyadékot, a hőség már önmagában is elviselhetetlen” – mondta egy helyi lakos.

Az Ibériai-félszigeten a hétvégén rekordhőség volt. A déli tartományokban végig 45 fok fölött volna a napi csúcshőmérséklet, de a 48 fokos európai melegrekord a várakozásokkal ellentétben nem dőlt meg.

„Szerintem életemben nem ittam még ennyit. Egész nap inni kell folyamatosan” – mondta egy turista.

Hőség és szárazság van Franciaországban is. Az ország több atomerőművének a kapacitását csökkenteni kellett, négyet pedig le is állítottak, mert a hűtésre használt folyók vize túl meleg. Párizsban pedig a rossz környezetvédelmi besorolású járművek behajtását korlátozzák a szmogriadó miatt.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!