2019. október 14.,
hétfő, Helén napja

Szájer: Siker a brüsszeli elképzelés elutasítása

Hír TV

2018. szeptember 21., péntek 18:57, frissítve: péntek 19:53

Sikernek tartja az uniós határvédelmi elképzelés elutasítását Szájer József. A kormányfők salzburgi csúcstalálkozóján nem kapott többségi támogatást az az elképzelés, ami a Fidesz szerint úgy erősítené meg az uniós határőrséget, hogy közben a tagállamok lemondanának önállóságuk egy részéről. A politikus hozzátette, hogy csak azokba a tagországokba kellene több uniós határőrt küldeni, amelyek képtelenek megvédeni saját határaikat. A francia elnök közben egy olyan elképzelésről beszélt, ami szerint kizárnák a Schengeni övezetből azokat az országokat, amelyek nem veszik ki a részüket a migráció kezeléséből.

A magyar-szerb szakaszon az uniós határőrség is jelen van, de főként csak megfigyelőkkel. Bulgária a Frontex komolyabb erőkkel védi az unió határait. Az Európai Bizottság a jelenlegi 1300-ról 10 ezer főre növelné az európai határőrök számát, akik a tagállamok parancsnoksága alatt dolgoznának.

A héten rendezett salzburgi uniós csúcstalálkozó egyik fő témája a határvédelem volt. A megbeszélés után egyértelmű lett, hogy a magyar és francia álláspont különbözik az uniós határőrség megerősítéséről. A tagállami vezetők többsége nem támogatta azt az uniós határőrizeti javaslatot, ami – a Fidesz szerint – úgy erősítené meg a Frontexet, hogy az részben átvenné a határőrizet jogát a tagországoktól.

„Határvédelemre szükség van, Frontexre szükség van. Arra nincs szükség, hogy az, amit rendesen elvégeznek magyar határőrök, azt más, akár EU-s szervezetek vegyenek át. Ha egy olyan országról van szó, amely nem akarja vagy nem tudja megvédeni határait – láthattunk, ilyen volt Görögország és egy ideig Olaszország is – ott természetesen erre szükség van. Orbán Viktor már két éve beterjesztett egy Schengen II. tervet, amely azt fogalmazza meg, hogy azoknak kell segítenie a Frontexnek, akik a határaikat nem tudják, vagy nem akarják megvédeni” – fejtette ki Szájer József.

A Politico szerint Emanuel Macron arról is beszélt, hogy el kellene hagynia a Schengeni övezetet azoknak az országoknak, amelyek nem veszik ki a részüket a migráció kezelésében. Halász János frakció-szóvivő szerint viszont a magyarok védik leginkább a schengeni határt, ezért nem lehet elvitatni a szerepvállalást a helyzet rendezésében.

„Képtelenség, azt állítani, hogy Magyarország ne venné ki a schengeni határok védelméből a részét, mert leginkább mi védjük a schengeni határokat. Nálunk nem tudnak bejönni. Magyarországot ide sorolni az egy hazugság” – mondta Halász.

A Fidesz szerint az, hogy a schengeni rendszerből való kizárással fenyegetik Magyarországot már a jövő évi Európai Parlamenti választási kampány része, amiben a bevándorlást pártoló és ellenző erők állnak szemben egymással.