2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Külföld

Sertéspestis: ezrével kell leölni az állatokat Romániában

Romániában már háztáji gazdaságokban is ezrével kell sertéseket leölni az afrikai sertéspestis miatt, Magyarországon viszont hasonlóra egyelőre nem volt szükség, a fertőzés csak vaddisznóban jelent meg. A magyar sertéshúst azonban továbbra is tilos exportálni az ázsiai piacokra - az embargó a vágóhidakat is érzékenyen érinti.

  • Sertéspestis: ezrével kell leölni az állatokat Romániában

A vírust áprilisban mutatták ki először hazánkban.

„Azokon a területeken, ahol megjelent az afrikai sertéspestis vaddisznóban, fertőzött területen, illetve magas kockázatú területen, tilos a szabadtartás. Az olyan állományok, ahol eddig szabadon voltak a sertések esetleg, ott is kettős kerítést kell építeni” – fogalmazott Bognár Lajos, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár.

Az óvintézkedések miatt  a sertéspestis eddig nem terjedt át a házisertésre, nem úgy mint a szomszédos Romániában, ahol már a határhoz közeli területeken is megjelent a vírus. A 41 román megyéből 8 érintett, köztük Máramaros, Szilágy illetve Bihar; Székelyföldön még nem észleltek megbetegedéseket, de a szomszédos Bákó megyében már igen, ahogy délebbre, Brailaban is, ahol egyes településeken tízesével pusztítják el a disznókat.

 „Hogyha a hatóságok időben megtették volna a megfelelő intézkedéseket, akkor nem lenne most ilyen súlyos a helyzet abban a pillanatban amikor a betegség felbukkant Máramarosban ,kellett volna tudni,hogy nem csupán ott van határ Ukrajnával, nem jelent volna meg a pestis Tulcean és a vaddisznókat ki kellett volna lőni. most pedig egyszerű paraszt emberek élelmét vesszük el és állatokat ölünk tucatjával. még kilencszáz állatot kell ma elpusztítsunk” – jelentette ki egy állatorvos, Marius Balan.

A helyieknek komoly problémát okoz, hogy elveszik az állataikat, amelyekért hónapokig dolgoztak.

Az afrikai sertéspestis vírusa ellenálló, húsban, nem hőkezelt húskészítményben hónapokig, fagyasztott húsban akár évekig fertőzőképes. Védőoltás nincs ellene, a fertőzés terjedését csak a beteg állatokkal való érintkezés megelőzésével lehet meggátolni.

„Természetesen nem fertőz embert a vírus, de beteszi a húst a fagyasztóba, aztán hónapok múlva kiveszi, a csontot majd kidobja a kutyáknak és újra ugyanott vagyunk, semmit nem ért ez a küzdelem, pár hónap múlva  újra megjelenik a vírus mert lefagyasztották” – húzta alá a Braila megyei közegészségügyi gazgatóság vezetője, Gabriel Vasile Ștefan Ciochina.

A sertéspestis miatt Romániában  több mint 61 ezer állatot kellett eddig elpusztítani sertésfarmokon, illetve háztáji gazdaságokban. „A román-magyar állati és ezen belül sertéskereskedelem az nem jelentéktelen nagyságrendű volt évek óta, és a jelenlegi állapot ezt borzasztóan negatívan befolyásolja” – értékelt Németh Antal ágazati szakértő.

Most azonban gyakorlatilag megszűnt a kereskedelem, és hiába, hogy Magyarországon házisertés nem fertőződött, más országokban is tiltólistára tették a magyar sertéshúst. Az ágazatban most azt próbálják elérni, hogy ne a teljes országot sújtsa az embargó, csak azokat a régiókat, ahol megjelent a vírus. „Hongkong az nem vezetett be intézkedéseket, ugyanakkor Kína, Dél-Korea, Japán, Szingapúr, Fülöp-szigetek az igen. De ezekkel is tárgyalások vannak folyamatosan, hogy regionalizációt el lehessen érni, és akkor a régi nagyságrend, ami nagyon komoly, hiszen az egész magyarországi termelésnek olyan 30-40 százaléka exportra kerül és ennek nagyon jelentős része az ázsiai piacokra” – ismertette Németh.

Információink szerint az embargó érzékenyen érinti Csányi Sándor mohácsi vágóhídját is, hiszen innen korábban jelentős mennyiséget exportáltak az ázsiai piacokra. Bár a tavaly átadott vágóhidat sikerül 100 százalék körüli kihasználtsággal üzemeltetni, a feldolgozott termékeket az ázsiai országoknál kevésbé jövedelmező piacokon tudják csak értékesíteni.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!