2024. 06. 17. Hétfő Laura, Alida napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Komment 06:00

Külföld

Román katonák lepték el Nagyváradot

Estébe nyúló katonai parádéval ünnepelték meg szombaton Nagyvárad román megszállását. Szent László városába 105 éve, 1919. április 20-án vonult be a román hadsereg. Akkor mindössze 5 százalékos volt a románság aránya a városban.

  • Román katonák lepték el Nagyváradot

Történelemhamisítások sora jellemezte azt az erődemonstrációval is felérő katonai parádét, amelyet a Szent László királyunk alapította Nagyváradon rendezett a helyi, román többségű önkormányzat. A piros-sárga-kék zászlókba öltöztetett váradi főtéren katonai és rendfenntartó járművek, valamint alakulatok felvonulása közepette zajlott a közel ezer éves magyar alapítású város román megszállásának ünnepe. 

A helyi magyarok körében különösen visszatetsző eseményen Puma harci helikopterek is átszelték az eget az egykori Szent László (ma Unirii) tér felett. A nagyromán szellemben összeállított programon meghívottként jelen volt Nicolae Ciucă, a bukaresti szenátus elnöke, egykori román miniszterelnök is. 

Florin Birta, Nagyvárad polgármestere beszédében azt állította, hogy Traian Moșoiu tábornok űzte el Nagyváradról Kun Béla csapatait, „és a bolsevista terror eltávolítása után Várad visszanyerte szabadságát és méltóságát, és a polgárok ismét örvendhettek alapvető jogaiknak”. Majd így folytatta: „Nem kell senki elcsodálkozzon azon, hogy Rimler Károly, a magyar polgármester sietve Mezőtelegdre ment Traian Moșoiu elé. És azon sem, hogy Nagyváradon magyarul is kiáltozták akkor, hogy »Éljen a román hadsereg!« Ez azért történt, mert a váradiak akkor is, csakúgy, mint ma, etnikumtól, felekezeti és nemzeti hovatartozástól függetlenül békében, szeretetben és közösségben éltek egymással”.

Fontos megjegyezni, hogy 1919-ben mindössze 5 százalékot tett ki a románság aránya Nagyváradon, a Birta által felvázolt korabeli események pedig nem épp úgy zajlottak le, ahogy azt a román elöljáró interpretálta.

Mint az Erdelyikronika.net történelmi portál írja, az 1919-es nagyváradi román bevonulás után a város közvetlen román katonai irányítás alá került, Stefan Holban tábornok vezetésével, aki másnap bejelentette, hogy a város immár Nagyromániához tartozik. „Aznap kiadták első intézkedéseiket, amelyek, a fegyverek begyűjtésére vonatkoztak. Kijárási és gyülekezési tilalmat léptettek életbe, és bevezették a cenzúrát. Április 24-én a városba érkezett dr. Aurel Lazar, a nagyszebeni Erdélyi Kormányzó Tanács teljhatalmú megbízottja, aki bejelentette, hogy jövetele célja, a román impérium berendezése. Intézkedésének következtében a város és a megye tisztviselőinek – a munkahelyük elvesztésével megfenyítve – esküt kellett tenni a román királyságra.

Április 29-én Lazar hirdetményben hozta a lakosság tudomására, hogy Nagyváradon és az egész megyében életbe lépett a román uralom. Pár nap múlva pedig kijelentette, hogy „az antanttól biztos tudomása van arról, hogy Nagyvárad és Bihar megye Romániához fog tartozni.” Ezzel együtt, a 95 %-ban magyarok lakta városban bevezették a románt hivatali nyelvként.

A román megszállók berendezkedésüket véglegesnek tekintették, ezt újra megerősítette Bratianu miniszterelnök augusztus 2-i látogatásakor. Kihangsúlyozta, hogy Nagyvárad már Románia része, mivel a békekonferencia már véglegesen Romániának ítélte (mondta ezt tehát jóval a trianoni döntés megszületése előtt).

Időközben megtiltották a magyar nemzeti színek használatát és a cégfeliratok román nyelvű feltüntetéséről határoztak.

Bejelentették, hogy a következő tanévben, a főreáliskola I-V. osztályaiban már csak románul fognak tanítani. Rövid idő múlva megkezdték a tankerületek átalakítását is, 1919 őszén államosították a rendőrséget és felállították a nagyváradi kerületi rendőr prefektúrát.”

Az 105 évvel ezelőtti nagyváradi események tehát a város magyar lelkületének sárba tiprását, gazdag történelmének kitörlését és a magyar nyelvhasználat, valamint az alapfokú magyar iskolai oktatás megtorpedózását jelentették.

Ezt ünnepelte meg most a helyi, román dominanciájú önkormányzat, amely a magyar kártya ismételt kijátszásával láthatóan nagy erőkkel készül a júniusi helyhatósági választásokra.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!