2020. szeptember 21.,
hétfő, Máté, Mirella napja

Románia után Ausztriában is koronavírus-gyanús esetet jelentettek

MTI

2020. január 27., hétfő 06:41

Románia után Ausztriában is koronavírus fertőzés gyanúja miatt kezelnek egy beteget. Bécsben egy légiutas-kísérőt szállítottak kórházba. Kínában eközben felgyorsult a lázzal és tüdőgyulladással járó kór terjedése. 80-an haltak meg, és 6 ezren betegedtek meg. Nem hivatalos információk szerint azonban sokkal több az áldozat, de Peking ezt elhallgatja.

 

Zsúfolásig megteltek a kínai Vuhan kórházai. A koronavírus itt ütötte fel a fejét először még tavaly decemberben.

Miután a 11 milliós lakosú város összes kórháza megtelt, elkezdtek építeni egy új, ezer férőhelyes klinikát.

Az egészségügyi létesítményt a tervek szerint február 3-án nyitják meg. A kórházat kifejezetten a koronavírussal fertőzöttek számára építik.

A járvány gócpontjának számító településen megállt az élet. Sem az autók, sem a taxik nem közlekedhetnek. Bezártak a boltok, nem járnak a buszok, a metrószerelvények és a kompok sem. De leállt a reptéri és a vasúti közlekedés is.

A városba már megérkezett az odavezényelt, több mint 1350 fős orvosi személyzet. A tervek szerint további ezer egészségügyi dolgozót, valamint még több felszerelést küldenek Vuhanba.

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság arra hívta fel a figyelmet, hogy gyors ütemben terjed a kór.

Kínában jelentősen felgyorsult a lázzal és tüdőgyulladással járó kór terjedése. Több tucatnyian haltak meg, és ezrek betegedtek meg.

A vírus már minden lakott kontinensen megjelent. Számos ország óvintézkedéseket vezetett be. Dél-Korea megemelte az egészségügyi készültség szintjét, Mongólia pedig lezárta határátkelőit.

Több ország arra készül, hogy hazaszállítja állampolgárait Vuhanból. Az Egyesült Államok és más ázsiai országok mellett egyre több európai fővárosban hőkamerákkal ellenőrzik a repterekre érkező utasokat.

Románia után Ausztriában is koronavírus fertőzés gyanúja miatt kezelnek egy beteget. Bécsben egy kínai légiutas-kísérőt szállítottak kórházba. A páciensnek influenza szerű tünetei vannak, ezért elkülönítették.

Az Egyesült Királyságban mintegy kétezer embert kellene megvizsgálni, akik Vuhanban és annak környékén jártak.

A vírus cseppfertőzéssel, terjed. A beteggel érintkezve verejtékén keresztül kapható el, de átadható köhögéssel, tüsszentéssel, így a páciens egy-másfél méterről is megfertőzhet másokat.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatása szerint továbbra sincs magyar érintettje a járványnak. Menczer Tamás államtitkára azt mondta: 6 magyar tartózkodik a lezárt Hopej tartományban, de mindannyian egészségesek, és a pekingi magyar nagykövetség kapcsolatban áll velük.

Eközben egyre több olyan videó kerül fel a világhálóra, amelyben azt állítják, hogy Peking szándékosan elhallgatja a valóságot.

Egy felvételen egy ápolónő arról beszél, hogy valójában már százezer embert fertőzött meg a koronavírus, és több száz halottja van a járványnak.

Három nappal meghosszabbították a járvány miatt a holdújévi szünetet 

A koronavírus okozta járvány terjedésének fékezése végett Kínában hétfőn meghosszabbították három nappal - egészen vasárnapig - a holdújévi szünetet. 

Az egészségügyi miniszter közlése szerint a vírus egyre hevesebben terjed. A Nemzeti Egészségügyi Bizottság legfrissebb adatai szerint 24 óra alatt 769 beteg esetében bizonyosodott be, hogy koronavírussal fertőződött.

A kínai kormány hétfői közlése szerint öt koronavírusos beteg van Hongkongban, kettő pedig Makaón.

Szórványos eseteket jelentettek Thaiföldről, Tajvanról, Vietnamból, Szingapúrból, Malajziából, Nepálból, Franciaországból, az Egyesült Államokból, Kanadából, Ausztráliából.

Tovább emelkedett a koronavírus halálos áldozataink a száma

 

MTI/Hír TV