2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

Tovább emelkedett a koronavírus halálos áldozataink a száma

56-ra emelkedett a tüdőgyulladást okozó koronavírus halálos áldozatainak száma Kínában. Eddig mintegy 2 ezer fertőzöttről tudnak a hatóságok. Hétfőtől Kínában leállítják az összes csoportos bel- és külföldi utazást, hogy meggátolják a járvány terjedését. Maga a kínai elnök is elismerte, hogy a vírus egyre gyorsabban terjed és valóban súlyos a helyzet. Közben már Európában is megjelent a betegség. Egy kínai házaspárt egy párizsi, míg egy kínai származású francia állampolgárt egy Bordeaux-i kórházban kezelnek. Az Egyesült Királyságban körülbelül kétezer embert kellene megvizsgálni, akik nemrég Vuhan tartományban jártak.

  • Tovább emelkedett a koronavírus halálos áldozataink a száma

 

Menczer: Továbbra sincs magyar érintettje a koronavírusnak

Továbbra sincs magyar érintettje a koronavírusnak - jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára. Menczer Tamás elmondta: olyan információjuk sincs, hogy Magyarországon tartózkodó külföldi korábban megbetegedett volna. Az államtitkár hozzátette: 6 magyar tartózkodik a lezárt Hopej tartományban, de mindannyian egészségesek és a pekingi magyar nagykövetség kapcsolatban áll velük.

Egy moszkvai szálloda nyolc vendégét vitték kórházba magas lázzal

 A betegek mind kínai állampolgárok, egy több mint húsz emberből álló csoporttal érkeztek Kínából a orosz főváros északi részén található Art Moszkva Vojkovszkaja szállodába. E hotelben jelenleg 220 kínai állampolgár lakik.

A koronavírusos megbetegedésre jellemző tünetekkel kórházba szállított nyolc embert elkülönítve helyezték el a fertőzőosztályon. A részleg igazgatója a hírügynökséggel közölte, hogy az orvosok a szombaton érkezett kínai csoport többi tagját is megvizsgálják.

A szállodába jelenleg bárki bemehet, az épület mellett tíz mentőautó áll készenlétben.

Nem mutattak ki 2019-CoV típusú koronavírust annál nyolc a kínai turistánál, akiket Moszkvában vasárnapra virradóra szállítottak kórházba akut vírusos légúti fertőzés tüneteivel.

Nem mutattak ki koronavírust a Moszkvában megvizsgált kínai turistáknál 

Az Interfax hírügynökségnek a fővárosi egészségügyi igazgatóságra hivatkozó vasárnapi jelentése szerint egy nőt A típusú influenzával bent tartottak, a többieknek ambuláns kezelést írtak elő. A moszkvai orvosok egyébként az észak-moszkvai Art Moszkva szálloda csaknem 150 kínai vendégét vizsgálták meg. A hotelhez 10 mentőautó szállt ki.

Az orosz egészségügyi minisztérium vasárnapra virradóra közzétett tájékoztatása szerint az országban szombat este 21 óráig egyetlen koronavírus-megbetegedést sem észleltek.

Az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vasárnap azt tanácsolta az úton levőknek, hogy kizárólag hőkezelt élelmiszert és palackozott vizet fogyasszanak. A hatóság javasolta, hogy az emberek kerüljék el a halat és elő állatot forgalmazó piacokat, az állatkerteket és az állatok részvételével megtartott tömeges rendezvényeket.

A Roszpotrebnadzor arra hívta fel az orosz állampolgárokat, hogy utazásaik tervezésénél tájékozódjanak a járványügyi helyzetről és utazás közben viseljenek maszkot a légúti szerveik védelmében. A hatóság szerint a már a betegség első tüneteinek megjelenésekor orvosi szakellátást kell kérni az öngyógyítás helyett.

A Roszpotrebnadzor javasolta továbbá a kínai utazások előzetes megtervezését és Vuhan város elkerülését.

Kanadában bejelentették az első fertőzésgyanús esetet

A tüdőgyulladást okozó koronavírus első fertőzésgyanús esetét jelentették be Kanadában a helyi egészségügyi hatóságok szombaton.

 Az ontariói egészségügyi hatóság egyik vezető tisztségviselője egy sajtóértekezleten arról adott tájékoztatást, hogy az érintett egy ötvenes éveiben járó férfi, aki szerdán érkezett haza a kínai Vuhanból, a járvány gócpontjából. Jelenleg a torontói Sunnybrook nevű kórházban ápolják és tartják elkülönítve.

Az Egyesült Államok evakuálni készül Vuhanban lévő állampolgárait

Az Egyesült Államok evakuálni készül konzulátusának személyzetét és más amerikai állampolgárokat a tüdőgyulladást okozó járvány epicentrumának számító kínai Vuhanból - jelentette be az amerikai külügyminisztérium szombaton.

Ennek érdekében kedden a távozó amerikaiak rendelkezésére bocsát egy Vuhanból közvetlenül San Franciscóba tartó repülőgépet - áll a közleményben.

A bejelentés szerint a konzulátusi személyzeten kívül a többi amerikai állampolgár csak egy részének tudnak helyet biztosítani a járaton. Elsőbbséget élveznek azok, akik fokozottan vannak kitéve a fertőzésnek.

Ideiglenesen betiltották a vadhús értékesítését Kínában

 A kínai hatóságok vasárnap ideiglenesen betiltották a vadhús értékesítését a piacokon, boltokban, éttermekben és online platformokon az új koronavírus terjedését megfékezendő - írta közleményében a helyi mezőgazdasági minisztérium.

A vadakat tenyésztő farmokat elszigetelik, és a vadhús szállítását betiltják.

A kínai online kereskedelmi platformokon kígyó-, páva- és krokodilhúst is árulnak.

Eközben a pekingi hatóságok vasárnap reggel smsben azt javasolták a lakosságnak, hogy inkább ne fogjanak kezet üdvözléskor a fertőzés terjedésének elkerülése érdekében.

Az új koronavírus elleni oltóanyagot fejlesztő kínai kutatóknak sikerült izolálniuk a jelenlegi járványt okozó vírustörzset, ami kulcsfontosságú lépés a vakcina felé - számolt be Hszü Ven-po, a járványügyi intézet illetékese. Szakértők azonban aláhúzták, hogy egyelőre nem tudnak túl sokat a kórokozóról.

A tüdőgyulladást okozó koronavírus halálos áldozatainak a száma 56-ra nőtt Kínában, és világszerte több mint kétezer fertőzöttet regisztráltak. A kórokozó a 11 millió lakosú Vuhan egyik halpiacán bukkant fel először, ahol illegálisan árusították a vadhúst. A vírus Pekingben, Sanghajban, az Egyesült Államokban, Thaiföldön, Dél-Koreában, Japánban, Ausztráliában, Franciaországban és Kanadában is megjelent.

Egyre gyorsabb ütemben terjed az új koronavírus Kínában

Egyre gyorsabb ütemben terjed az országban  az új koronavírus, amely már a lappangási időszakban is fertőző - jelentette ki a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság vasárnap.

Ma Hsziao-vej, a bizottság vezetője egy vasárnap megtartott sajtótájékoztatón elmondta: a hatóságok egyelőre csupán korlátozott ismeretekkel rendelkeznek a vírusról, és még a lehetséges mutációk okozta kockázatok is tisztázatlanok. Az igazgató kiemelte: az atípusos tüdőgyulladás (SARS) vírussal ellentétben - amely egyébként szintén a koronavírus egy típusa -, a tavaly decemberben Vuhanban megjelent, új típusú koronavírus már a lappangási időszakban is fertőző, ami azt jelenti, hogy olyan ember is képes továbbadni a vírust a vele közeli kapcsolatba kerülőknek, akinél még semmilyen tünet nem jelentkezett.

Ma mindazonáltal rámutatott: a január 24-étől 31-éig tartó holdújévi munka- és tanítási szünet kiváló alkalmat biztosít az emberek elkülönítésére és a különböző, fertőtlenítő intézkedésekre. Hozzátette: bár a legújabb klinikai tesztek eredménye szerint a vírus egyre fertőzőbbé válik, a szigorú intézkedésekkel a járvány terjedését ebben az időszakban még alacsonyabb költséggel és gyorsabb ütemben lehet megállítani. A vezető az elkövetkező időszakra további intézkedések bevezetését jelezte előre.

Az igazgató bejelentette: további ezer orvost és ápolót, valamint még több egészségügyi felszerelést küldenek Vuhanba, ahová már megérkezett a hétvégén odavezényelt, több mint 1350 fős orvosi személyzet. A kormányzat emellett folyamatosan figyelemmel kíséri a vidéki települések helyzetét is, illetve a sok helyen fennálló egészségügyi készlethiány miatt az illetékes hatóságok minden lehetséges úton igyekeznek a felszerelések utánpótlását biztosítani - mondta.

Kína vasárnap betiltotta a vadállatok értékesítését, miután szakértők szerint az új koronavírus is vadon élő állatokról kerülhetett át emberre. A vadállatok, illetve vadhús árusítására bevezetett tilalom a piacokra, éttermekre és a e-kereskedelemre egyaránt érvényes.

Tisztifőorvos: nincs tudomásunk magyarországi betegről

Az országos tisztifőorvos közlése szerint nincs tudomásuk magyarországi koronavírusos betegről. Müller Cecília egyúttal hangsúlyozta, hogy itt kicsi az esélye a járványnak.

A szakember az M1 aktuális csatornán vasárnap arra hívta fel a figyelmet, hogy a koronavírusos megbetegedés tünetei hasonlóak az influenzához, és azért is nehéz az elkülönítése, mert Magyarországon éppen most influenzajárvány van. A koronavírus azonosítása laboratóriumi módszerekkel lehetséges, és ennek feltételei már megvannak Magyarországon - mondta Müller Cecília.

Hozzátette: influenzaszezonban előfordulnak koronavírusos megbetegedések, de ez most valami egészen új. A szakemberek vizsgálják a nemrég létrejött változatot, keresik az ellenszerét, kutatják terjedését. Továbbá működik a megerősített járványügyi figyelőrendszer.

Az országos tisztifőorvos hangsúlyozta: figyelni kell az alapvető higiéniai szabályokra, javasolt a minél többszöri kézmosás és a "tüsszentési etikett" betartása.

Kérdésre válaszolva a szakember azt mondta: a vírus csak élő sejtekben szaporodik, így például a Kínából érkező csomagok teljesen veszélytelenek.

Babis: Csehország ellenőrizni kezdte az országba érkező utasokat

 A kormányfő szerint a prágai Václav Havel repülőtéren orvosok, egészségügyi szakemberek és tűzoltók vannak készenlétben, hogy szükség esetén segítséget nyújtsanak.

A repülőtéren az utasok számára már hozzáférhetőek mindazok az információk, amelyek tájékoztatják, hogyan kell eljárni, ha az ember rosszul érzi magát, és lehetőség van egy első ellenőrzésre is, nem jelentek-e meg nála a koronavírusra utaló tünetek - írja Babis.

Eddig még nem volt szükség beavatkozásra, de a forgatókönyv már kész. "Amennyiben a repülő fedélzetén egy konkrét személynél gyanús tüneteket észlelnek, a repülőtér azonnal beindítja készenléti terv szerinti intézkedéseket" - tájékoztatott a kormányfő. Minden esetet azonnal kivizsgálnak, és a betegséggyanús személyt karanténba zárják - tette hozzá.

Pontosabb és részletesebb tájékoztatást ezzel kapcsolatban Adam Vojtech egészégügyi miniszter adott a vasárnap délutáni sajtóértekezletén. A miniszter hangsúlyozta: megelőző intézkedésekről van szó, egyelőre semmiféle vészhelyzeti fogatókönyvet nem léptettek életbe, mert jelenleg az alapvető cél a Csehországba érkező utasok tájékozottságának növelése, mit tegyenek gyanús tünetek esetén. Az utasok ellenőrzése szúrópróbaszerű, és nem általános.

Adam Vojtech szerint a vasárnap folyamán már két személy kérte kivizsgálását, de egyelőre egyiknél sem találtak az orvosok koronavírust.

Csehországban eddig nem jelent meg a koronavírus, de egy cseh állampolgárt a vietnami Danangban koronavírusos tünetekkel kezelnek. A miniszter szerint kivizsgálása negatív eredménnyel zárult. Adam Vojtech szerint a csehországi kórházak fertőzőbeteg osztályain készültség van. "A helyzetet semmiképpen sem becsüljük le, a higiénikusok intenzíven dolgoznak" - írta a miniszter a Twitter közösségi mikroblog portálon. "Nincs ok az aggodalomra" - szögezte le a miniszter újságírók előtt is. Hozzátette: a csehországi intézkedések összhangban vannak az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásaival.

"Felkészültek vagyunk, levontuk a tanulságokat a 17 évvel ezelőtti SARS-járványból" - nyilatkozta Eva Gottwaldová országos tisztiorvos az iDnes című internetes portálnak. Megjegyezte: pánikra nincs ok.

A Právo című napilap szombaton arról írt, hogy a koronavírus esetleges megjelenésére a civil egészségügyi hálózat mellett a katonai egészségügyi szakemberek is fel vannak készülve. A hadseregnek Techonínben - Prágától északkeletre az Orlické hory hegyalján - fertőző betegségek kezelésre szakosodott speciális kórháza van. Magdalena Dvoráková, a cseh hadsereg vezérkarának szóvivője szerint a kórház szükség esetén 12 órán belül teljes mértékben üzemképes lesz.

 

Franciaország a Vuhanban ragadt állampolgárai hazaszállítását tervezi

A francia kormány várhatóan még vasárnap bejelenti, hogy hazaszállítja a francia állampolgárokat az új koronavírus epicentrumának számító kínai Vuhanból - jelentette be Agnes Buzyn egészségügyi miniszter.

 "Jelenleg vizsgáljuk a hazaszállítás lehetőségeit" - mondta a tárcavezető az RTL kereskedelmi rádiónak adott interjúban. Jelezte, hogy a döntés még vasárnap megszülethet, miután délután egyeztetnek az illetékes hatóságok Edouard Philippe miniszterelnökkel. "Amennyiben hazaszállítjuk a jelenleg Kínában tartózkodó állampolgárainkat, sajtótájékoztatón jelentjük be késő délután a szükséges intézkedéseket" - tette hozzá.

A Peugeot francia autógyár szombaton már bejelentette, hogy hazaszállítja a Vuhan körüli régióban dolgozó valamennyi munkatársát és családtagjaikat, a francia külügyminisztérium pedig pénteken jelezte, hogy a kínai hatóságokkal együttműködve autóbuszokkal segíti a fertőzés gócpontjának számító Vuhanban tartózkodó francia állampolgárokat, hogy távozhassanak onnan. A tárca szerint mintegy nyolcszáz francia állampolgár tartózkodhat még a kínai városban.

Az egészségügyi miniszter megerősítette, hogy jól van az új koronavírus okozta megbetegedéssel, elkülönítve kezelt három ember Franciaországban, egy Párizsban turistáskodó kínai házaspár és egy Bordeaux-ban élő kínai származású francia férfi. Mindhárman a héten érkeztek a fertőzés gócpontjának számító kínai Vuhanból. Agnes Buzyn elmondta, hogy további tíz esetet vizsgálnak még a hatóságok, de egyelőre nem bizonyosodott be, hogy az új koronavírussal fertőzött betegekről van szó.

 "Az új koronavírus nagyon fertőző, de kevésbé súlyos, mint eleinte gondoltuk" - hívta fel a figyelmet a miniszter. "Minél több megbetegedés történik, és ahogy a kínaiak közlik az esetek számát, azt látszik, hogy a halálozás sokkal kevésbé jelentős, mint azt gondoltuk a hét elején. Viszont a fertőzés terjedni látszik" - tette hozzá.

Anne Hidalgo párizsi főpolgármester közben bejelentette, hogy a kínai holdújév alkalmából vasárnap Párizsban tartandó rendezvények elmaradnak.

"Találkoztam tegnap a párizsi kínai közösséggel, akik maguk kérték a République téren tervezett felvonulás lemondását" - mondta a városvezető, hozzátéve, hogy "jobb az elővigyázatosság".

Anne Hidalgo azt nem részletezte, hogy a következő napokra városszerte tervezett kínai rendezvényeket megtartják-e, egyebek mellett a február 2-i nagy felvonulást a párizsi kínai negyednek számító XIII. kerületben.

Bordeaux-ban, ahol az egyik franciaországi fertőzöttet kezelik, szintén lemondta a városvezetés a vasárnapra tervezett ünnepségeket a kínai holdújév alkalmából.

Japán kész sürgősen hazaszállítani állampolgárait Vuhanból

A japán kormány kész sürgősen hazaszállítani minden állampolgárát a kínai Vuhanból, ahol az új típusú koronavírus okozta fertőzés terjed - jelentette be vasárnap Abe Sindzó miniszterelnök.

Egy tokiói sajtótájékoztatón a kormányfő közölte, hogy a nagy kínai iparvárosban a tudomásuk szerint jelenleg nagyjából 710 japán állampolgár tartózkodik. Ezt az adatot a kínai kormánytól kapták.

"Egyeztetés után minden módon elősegítjük a kérelmezők hazatérését, beleértve repülőgép bérlését is" - mondta Abe.

A japán kormány hétvégi felmérése szerint 430 ember szeretne hazatérni a 11 milliós Vuhanból.

A vírus okozta tüdőgyulladás-járványnak eddig 56 ismert halálos áldozata és közel kétezer azonosított fertőzöttje van Kínában.

Hongkongban felgyújtottak egy elkülönítőt

Hongkongban felgyújtottak vasárnap este egy elkülönítőnek szánt, lakatlan épületet, ahol az új típusú koronavírustól megfertőződött betegeket akarták ideiglenesen elhelyezni - közölte a helyi rendőrség.

Az incidenst megelőzően a hatóságok megtiltották a beutazást a kínai Hupej tartománybeli Vuhan városból és környékéről, és Hongkong kormányzója egészségügyi vészhelyzetet jelentett be.

A rendőrség szerint a gyújtogatás komoly veszélybe sodorta a környék lakóit. A francia hírügynökség fotósa képeket készített az épület bejáratát ellepő lángokról, mielőtt a tűzoltók a helyszínre érkeztek. A gyújtogatók pár tucatnyian voltak. A karanténnak szánt, még lakatlan épületet nemrég húzták fel.

Hongkongban vasárnap estig hat embernél erősítették meg a tüdőgyulladást okozó vírusfertőzést.

Az Egyesült Államokban azonosították a negyedik megbetegedést

 

Az Egyesült Államokban azonosították a negyedik megbetegedést, amelyet a koronavírus okozott - jelentette be vasárnap a kaliforniai Los Angeles megye egészségügyi hivatala.

 A beteg nemrégiben tért vissza a kínai Vuhanból, jelenleg kórházban ápolják. Nevét és azt, hogy a megye melyik városában ápolják, nem hozták nyilvánosságra.

Közleményében az egészségügyi hivatal hangsúlyozta, hogy nincs közegészségügyi vészhelyzet, járványra sem kell készülni.

Kaliforniában ez az első koronavírusos megbetegedés, az Egyesült Államokban pedig a negyedik.

Kedden diagnosztizálták az első, új típusú koronavírusos tüdőgyulladást, egy harmincas éveiben járó amerikai férfinál, akinek a nevét nem hozták nyilvánosságra. Az északnyugati Washington államban lévő Seattle városától mintegy 30 kilométernyire északra fekvő Everett kórházában ápolják, az orvosi jelentések szerint állapota kielégítő. Pénteken Chicagóban jelentették be, hogy egy hatvanas éveiben járó nőt kezelnek e betegséggel, csütörtökön este pedig Texasban kezdtek meg egy, a betegség tüneteit mutató páciens alapos kivizsgálását.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) pénteki közleményében tudatta: jelenleg 22 tagállamban, összesen 63 gyanús esetet vizsgálnak.

 

 Hír TV/MTI

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!