2024. 10. 12. Szombat Miksa napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vörös narkó 03:00

Külföld

Rejtélyes Scholz-Biden találkozó

Még a németek számára is rejtélyes, hogy miről tárgyalhatott Olaf Scholz és Joe Biden Washingtonban. A két fél, Ukrajna támogatása melletti kiállásáról érkeztek csak hírek, de, hogy milyen további vállalásokat tett a német kancellár, azt nem tudni. A találkozó fogadtatásáról Szűr Krisztina tudósított Németországból.

  • Rejtélyes Scholz-Biden találkozó

„Látogatás barátoknál” – így nevezi Olaf Scholz kancellár pénteki útját a német TV híradó. 

A két államfő baráti légkörben folytatott beszélgetése, mint hír lényegében minden német médiában helyet kapott, igaz, néhány újságíró rosszallóan azt írta, hogy Scholz mostani útja szükségtelen és legalábbis furcsa, hogy Biden európai útja során Berlinbe nem tudott ellátogatni.

Friedrich Merz, a CDU elnöke még a tervezett találkozó előtt irritáltan kérdezte Olaf Scholzot az amerikai út valódi céljáról. Választ azonban nem kapott.

Rossz nyelvek raportra jelentkezésként látják a rövid washingtoni látogatást és gyanúsnak tartják, hogy Scholz szokatlanul derűs mosollyal üdvözölte Joe Bident.

„Olaf, sok minden változott azóta, mióta itt jártál” – mondta Joe Biden, aki ez alatt azt érti, hogy a kezdeti vacillálás után Németország az összes kívánt katonai eszköz szállítását megígérte Ukrajnának.

Az amerikai elnök megköszönte a németeknek Ukrajna katonai és mély erkölcsi támogatását is. A német államfő pedig kiemelte elkötelezettségét amellett, hogy Ukrajnát addig támogatja, míg szükséges. Konkrétumokról azonban nem lehet tudni; valószínűleg energetikai kérdések és a viszony Kínához is a találkozó témái között volt.

A találgatást, hogy vajon miről beszélgetett a két államfő, az is táplálja, hogy Scholz-val nem utazott az Egyesült Államokba német delegáció és utólagos sajtótájékoztató sem volt. Azonban Joe Biden még a találka napján bejelentett egy további 400 millió dolláros fegyverszállítási csomagot Ukrajna részére.

A német média egyhangúlag igen titokzatos munkamegbeszélésnek titulálja a rövid washingtoni túrát, és kíváncsian várja, milyen vállalásokat tett Olaf Scholz kancellár a német fél részéről.

Borítókép: Getty Images

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!