2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 12:55

Külföld

Putyinnak udvarol az olasz kormányfő

A keleti piac visszaszerzésének céljával tett látogatást Moszkvában az olasz kormányfő. Az új olasz kormány új gazdaságpolitikáját ismertette Putyin elnöknek, és bátorította az orosz befektetőket az olaszországi beruházásokra. Giuseppe Conte kormánya az oroszellenes uniós szankciók lebontásán dolgozik, ezzel azonban ellentétbe kerül Brüsszellel, az EU ugyanis büntetni akarja Moszkvát az EU egységének folyamatos gyengítése miatt.

  • Putyinnak udvarol az olasz kormányfő

Az ismeretlen katona sírjánál kezdte moszkvai látogatását az olasz kormányfő. Giuseppe Conte nem véletlenül kereste fel Vlagyimir Putyint: az Oroszországra a Krím megszállása miatt 2014 óta kivetett európai uniós szankciók, mindkét ország gazdaságát sújtja. Az olasz mezőgazdaság nagyot bukott az orosz felvevőpiac lezárulásán, az olasz energetikai cégek pedig a Fekete-tengeri olajkitermelési közös vállalkozásokból szorultak ki.

A keleti piac visszaszerzése tehát fontos feladat, ráadásul ezért versenyben vannak egymással az európai országok. Aki gyorsabban lép, előnyösebb üzletet köthet Moszkvával. „Az igazság az, hogy én nemcsak a kormányom , de az olasz nép nevében érkeztem ide, és nagy a felelősségem. Van közöttünk egy mély szimpátia, ezért sajnálatos az a tapasztalat, hogy a Nyugat és Oroszország kapcsolatait jelenleg nagy nehézségek, feszültségek terhelik” – jelentette ki az olasz miniszterelnök.

Az orosz elnök sajnálatát fejezte ki, hogy Brüsszel döntése miatt a kétoldalú kereskedelem visszaesett, Olaszország a hatodik helyre szorult vissza az orosz külkereskedelemben. „Annak ellenére, hogy nehéz időket élünk, soha nem szűnt meg közöttünk a legfelsőbb szintű politikai kapcsolat, mi azt fenntartottuk” – mondta Putyin.

Az új, euroszkeptikus pártok alkotta olasz kormány az orosz–uniós kapcsolatok javításán dolgozik, ez a politika azonban az uniós országok között az elszigetelődés veszélyével jár. A többség éppen az oroszellenes büntetőintezkedések szigorítását javasolja, miután egyre több jel utal arra, hogy a Kreml beavatkozik az uniós belügyekbe,megosztására törekszik, kiberháborút folytat és teszteli a NATO európai védelmi képességeit.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!