2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

Külföld

Putyin: Ukrajna óvakodjon a meggondolatlan lépésektől

A hadiállapot bevezetése Ukrajna több régiójában is a konfliktus eszkalálódásához vezethet a Kreml szóvivője szerint. A történtekről az orosz elnök a német kancellárral telefonon egyeztetett, Vlagyimir Putyin Angela Merkelen keresztül azt üzente Kijevnek, hogy óvakodjon a meggondolatlan lépésektől. Az orosz elnök egyébként a hétvégén, a Buenos Aires-i G20 csúcson találkozik az amerikai elnökkel – az ukrajnai helyzet azonban várhatóan nem lesz napirenden.

  • Putyin: Ukrajna óvakodjon a meggondolatlan lépésektől

Ankarában, az Igazság és Fejlődés Pártjának parlamenti frakcióülésén beszél arról Recep Tayip Erdogan török elnök, hogy Törökországot szomorúsággal tölti el, hogy az Oroszország és Ukrajna közötti feszültség újból fellángolt.

„Ismételten arra kérjük orosz és ukrán barátainkat, hogy párbeszéd útján oldják meg gondjaikat. Azokban az időkben, amikor a világ politikailag, gazdaságilag és katonailag is komoly veszélyeknek van kitéve, mi azt szeretnénk látni, hogy Oroszország és Ukrajna egymás mellett áll, ahelyett, hogy egymással szembe kerülne” – mondta.

Angela Merkel német kancellár telefonon beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, aki azt mondta neki: nagy aggodalommal tölti el, hogy Ukrajna hadiállapotot vezetett be. Putyin arra kérte a kancellárt, figyelmeztesse Kijevet, hogy óvakodjon a meggondolatlan lépésektől.

„A kancellár telefonon beszélt Putyin elnökkel és Porosenko elnök úrral is, hogy a helyzet oldását erőltesse. Nem fogjuk feladni ezeket az erőfeszítéseket” – mondta Heiko Maas, német külügyminiszter.

Az osztrák külügyminiszter szerint is aggodalomra ad okot az újabb ukrán-orosz konfliktus és nem zárta ki annak lehetőségét sem, hogy újabb szankciókat vezet be az EU Oroszországgal szemben.

„A további szankciók ügyét majd meglátjuk. A következő EU-csúcs december 10-én lesz és minden attól függ, hogy a két szemben álló fél, hogyan viselkedik, de ezt meg kell majd vizsgálnunk” – mondta Karin Kneissl.

Karin Kneissl volt az egyébként, akinek az esküvőjén még Augusztusban Vlagyimir Putyin orosz elnök tiszteletét tette, sőt táncolt is az osztrák miniszterrel. Az osztrák média meg is kérdezte a külügyért, hogy beszélt-e az orosz elnökkel és önmérsékletre kérte-e?

„Nincsen vele kapcsolatom, bár néhány ember azt hiszi van. De hadd ismételjem meg: már válaszoltam erre a kérdésre tegnap, de úgy tűnik, hogy ez érdekli a közvéleményt” – hárított Kneissl.

A Kreml szerint az ukrajnai hadiállapot bevezetése magában hordozza annak kockázatát, hogy eszkalálódni fog a konfliktus a délnyugati válságzónában. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta: a hadiállapot bevezetése szoros összefüggésben áll a jövő márciusi ukrán elnökválasztással, ugyanakkor az intézkedés miatt megnövekedhet a feszültség a Donyec-medencében.

Ne játsszanak a tűzzel!

A feszültség enyhítésére szólította Oroszországot és Ukrajnát a francia külügyminiszter, miután orosz kollégáját fogadta Párizsban. Arra kérte Szergej Lavrovot, hogy az oroszok a lehető leghamarabb bocsássák szabadon az elfogott ukrán katonákat és hajókat. Az orosz külügyminiszter csak annyit válaszolt: Ukrajna szövetségeseinek figyelmeztetnie kéne a kijevi vezetést, hogy nem szabad a tűzzel játszania.

Hatvan nap elzárás

Közben az elfogott 24-ből 2 ukrán tengerészt már el is ítéltek: 60 nap elzárást kaptak. Az ügyben eljáró krími bíróság ma még várhatóan 10 ukránra szab ki hasonló büntetést. Az orosz biztonsági szolgálat korábban nyilvánosságra hozta több foglyul ejtett haditengerész vallomását; egyikük azt mondta, a küldetés teljesítésekor tisztában volt azzal, hogy ez egy provokatív akció. Az ukrán haditengerészet parancsnoka szerint ez azonban hazugság, amit az oroszok erőszakkal kényszerítettek ki a katonából.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!