2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Célpont 09:10

Külföld

Újra fellángolt az orosz-ukrán háború

Bekérette az orosz külügyminisztérium Ukrajna moszkvai ideiglenes ügyvivőjét a Kercsi-szorosban történt tegnapi incidens miatt. Eközben az ukrán elnök nemzetközi nyomásgyakorlást kért a NATO főtitkátától, hogy Oroszország elengedje az őrizetbe vett ukrán tengerészeket. Az ügy miatt ma rendkívüli tanácskozásra összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa. Tegnap délután orosz határőrhajók tüzet nyitottak három ukrán hadihajóra, majd megszállták azokat.

  • Újra fellángolt az orosz-ukrán háború

Egy újabb potenciális háborús helyzet állt elő a Krím-félsziget partjainál vasárnap délután. Ukrán közlés szerint az Azovi-tenger bejáratánál fekvő Kercsi-szorosban három ukrán hadihajó haladt el, de egy tanker útjukat állta, egy orosz határőrhajó pedig szándékosan nekiment egyiküknek. Később az orosz határőrség tüzet nyitott rájuk, majd megszállták a hajókat. Hat ukrán katona megsebesült az akcióban. Petro Porosenkó ukrán elnök még éjszaka összehívta a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsot, és úgy döntöttek, hogy 60 napra hadiállapotot léptetnek életbe.

A rendkívüli állapot bevezetése azért történik, hogy rendkívüli intézkedéseket tudjunk bevezetni védelmi képességeink megerősítésére. Oroszország a nemzetközi jog szerint agressziót követett el ellenünk. A konfliktusainkat továbbra is politikai, diplomáciai eszközökkel szándékozzuk rendezni – mondta az ukrán elnök 

Az ukrán kormány szerint a kercsi akció alapján nem zárható ki, hogy Oroszország esetleg szárazföldi műveletekre készül Ukrajna területi épsége ellen. Ezért riadókészültségbe helyezték az ukrán haditengerészet teljes állományát.

Moszkva azt állítja, hogy ukrán provokáció történt, a hadihajók a felszólítás ellenére megsértették az orosz felségterületet. Az érvelés eldöntése az ENSZ Biztonsági Tanácsára vár, amely ma rendkívüli ülést tart a konfliktus megvitatására. Az Azovi-tenger a jelenlegi szabályozás szerint ugyanis a két állam használatában van, oda ukrán hajók is beevezhetnek.

A két állam között 2014 óta, amióta Oroszország megszállta és elcsatolta Ukrajnától a Krím-félszigetet, hidegháborús a viszony, Kelet-Ukrajnában pedig egyenes háborús, ahogy az oroszok által támogatott szeparatista erők harcolnak az ukrán kormánycsapatokkal. A magyar külügy is reagált az ukrán hadiállapotra. Szijjártó Péter külügyminiszter bejelentette, hogy bízik a békés rendezésben, a helyzet alakulása miatt pedig a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséggel az eddiginél is szorosabb kapcsolatot tartanak majd. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Észak-Korea szerint Amerikában rendszerszintű elnyomás van

Észak-Korea szerint Amerikában rendszerszintű elnyomás van

Észak-Korea szerint a világon az Egyesült Államokban a legrosszabb az emberi jogok helyzete, ahol rendszerszintű elnyomás van, etnikumok és vallások közötti konfrontáció zajlik – közölte az ázsiai ország külügyminisztériumi szóvivője, akinek szavait a KCNA észak-koreai hírügynökség idézte.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!