2024. 05. 28. Kedd Emil, Csanád napja
Jelenleg a TV-ben:

Vörös narkó

Következik:

Vezércikk 04:00

Külföld

Porosenko: Készen kell állni Ukrajna védelmére

Újabb foglyokat cseréltek ki az ukrán kormányerők és az oroszbarát lázadók. Mindkét oldal 56 katonát adott át a másiknak. Közben Petro Porosenko ukrán államfő bejelentette: fel kell készülnie arra az esetre, ha a béketervek nem sikerülnek, ezért új katonai doktrínát fogadnak el. Ukrajnában a tűzszünet ellenére a hétvégén is heves harcok dúltak Donyeck megye térségében.

Busszal szállították az ukrán hadifoglyokat a szeparatisták a fogolycsere második napján Doneckben. A tűzszüneti megállapodás részeként újabb 56 embert engedtek el a felek. Az akciót az európai biztonsági és együttműködési szervezet felügyelte. Becslések szerint több száz hadifogoly van még az ukrán hadsereg és a szeparatisták kezén, pontos adatok azonban nincsenek.

Közben az ukrán államfő már országa védelmére készül, amennyiben nem sikerül az általa beterjesztett béketerv megvalósítása. Petro Porosenko egy televíziós interjúban azt mondta, a nemzetbiztonsági tanács új katonai doktrínán dolgozik, amely a hadsereg erősítését is előírja.

– Az első követelésünk a csapatok kivonása. […] Semmi keresnivalójuk itt. A második követelésünk a határzár. A harmadik pedig a túszok szabadon bocsátása, azoké is, akik Oroszországban vannak – közölte az ukrán elnök.

A katonai szabályzat az eddigivel ellentétben várhatóan szakít az eddigi semlegességgel, és már agresszornak nevezi Oroszországot. Porosenko szerint ugyanakkor, csak katonai eszközökkel nem lehet megnyerni a háborút.

– Megerősítem, hogy lehetetlen megnyerni a háborút Luhanszkban és Doneckben csak katonai értelemben. Minél több ukrán katonát vezénylünk oda, annál több orosz csapat jelenik meg – fogalmazott Porosenko.

Az ukrán elnök azt is mondta, a Moszkva-barát szakadárok ellen folytatott kelet-ukrajnai terrorellenes hadműveletben bevetett ukrán haditechnika csaknem 60-65 százaléka megsemmisült, de a hadsereg minden szükséges eszközt – felderítő berendezéseket, lokátorokat – megkapott a nyugati országoktól ahhoz, hogy többszörösére növelje hatékonyságát.

Porosenko közölte, hogy egy pénzalap létrehozását kezdeményezi a Donyec-medence infrastruktúrájának helyreállítására, de Kijev kizárólag a törvényesen megválasztott helyi hatalmi szerveknek fog pénzt adni.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Megvédte futsalbajnoki címét a Haladás

Megvédte futsalbajnoki címét a Haladás

A Haladás megvédte címét a férfi futsal NB I-ben, miután a döntő negyedik mérkőzésén hétfőn 5-4-re győzött a kihívó Kecskemét otthonában, ezzel 3-1-re megnyerte a párharcot.
Vezércikk - Őrült ötlettel állt elő Manfred Weber + videó

Vezércikk - Őrült ötlettel állt elő Manfred Weber + videó

Bevezényelnék a magyar fiatalokat a kötelező EU-s hadseregbe, aztán eldöntenék, hová küldjék őket bevetésre – Orbán Viktor nem hagyta szó nélkül Manfred Weber döbbenetes javaslatát, de a témáról a Vezércikk vendégei is elmondták a véleményüket.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Mennek a francia katonák Ukrajnába

Mennek a francia katonák Ukrajnába

Örömmel veszem Franciaország kezdeményezését, hogy kiképzőket küldjön Ukrajnába ukrán katonák felkészítésére – jelezte Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka a Sébastien Lecornu francia védelmi miniszterrel videó-összeköttetés útján folytatott beszélgetést követően a Magyar Nemzet beszámolója szerint.
A Hamász felfüggeszti a tűzszüneti tárgyalásokat

A Hamász felfüggeszti a tűzszüneti tárgyalásokat

A Hamász felfüggeszti részvételét az Izraellel közvetetten folytatott tűzszüneti tárgyalásokon a több tucat emberéletet követelő rafahi légicsapás miatt - közölték hétfőn a radikális iszlamisták képviselői a dpa német hírügynökséggel.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!