2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Ottó

Következik:

Híradó 23:05

Külföld

Pompeo a Haftár vezette erők offenzívájának azonnali leállítását követeli

A Halifa Haftár tábornok vezette erők Tripoli elleni offenzívájának azonnali leállítását követelte vasárnap este kiadott közleményében Mike Pompeo amerikai külügyminiszter.

  • Pompeo a Haftár vezette erők offenzívájának azonnali leállítását követeli

A tárcavezető emlékeztetett rá: az Egyesült Államok már korábban világossá tette, hogy ellenzi Haftár erőinek katonai offenzíváját és a hadműveletek azonnal leállítását követeli. Ezeknek az erőknek vissza kell térniük korábbi hadállásaikhoz - fogalmazott Pompeo.

Az amerikai diplomácia vezetője - az ENSZ Biztonsági Tanácsának és a G7-es országcsoport külügyminisztereinek április 5-i nyilatkozatára hivatkozva - a konfliktusban érintett valamennyi felet felelősségteljes magatartásra szólított fel. Megjegyezte továbbá, hogy a líbiai főváros, Tripoli ellen indított támadás a polgári lakosságot veszélyezteti, csökkentve békésebb jövő megteremtésének esélyét.

Mike Pompeo hangsúlyozta: a líbiai konfliktusnak nincs katonai megoldása. "Az Egyesült Államok ezért gyakorol továbbra is nyomást - nemzetközi partnereivel egyetértésben - a líbiai vezetőkre, hogy az ENSZ főtitkárának líbiai különmegbízottja, Haszán Szalamé közvetítésével térjenek vissza a politikai tárgyalásokhoz" - olvasható az amerikai külügyminiszter közleményében. Pompeo szerint csakis a politikai megoldás vezethet el Líbia egyesítéséhez és az ország biztonságához, illetve stabilitásához.

Pénteken az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli zárt ülést tartott Líbia ügyében, majd ez követően közleményben fejezte ki mély aggodalmát az észak-afrikai ország helyzete miatt. Szintén pénteken a Líbiában tartózkodó António Guterres ENSZ-főtitkár is meglehetősen borúlátóan nyilatkozott, és miután tárgyalt Haftár tábornokkal, Twitter-bejegyzésben adott hangot mély aggodalmának. Lapértesülések szerint Haftár azt közölte Guteressel, hogy nem állítja le a főváros ellen irányuló hadműveletet, mindaddig, amíg "nem mér vereséget a terroristákra" és a "zsoldosokra".

Líbiában Moammer el-Kadhafi ezredes 2011-es megbuktatása - majd meggyilkolása - óta fegyveres milíciák harcolnak egymással az ország feletti uralom megszerzéséért. A nemzetközi közösség a Tripoliban működő úgynevezett egységkormányt ismeri el. Az amerikai fegyveres erők afrikai parancsnoksága vasárnap jelentette be, hogy "a biztonsági helyzet egyre nagyobb bonyolultsága és előre nem látható fejleményei miatt" kivonja Líbiából katonái egy részét.

A líbiai kormányerők ellentámadást indítottak

Ellentámadást indítottak az ENSZ támogatását élvező líbiai kormányhoz hú erők a Halifa Haftár hadserege ellen, amely a fővárost, Tripolit fenyegeti.

A dpa hírügynökség idézte hétfőre virradóra Mohamed Ganunu kormányszóvivő közleményét, amely szerint a fegyveres erők megindították a Harag Vulkánja nevű hadműveletet, hogy megtisztítsák a líbiai városokat az agresszortól és az illegitim erőktől.

Az ország keleti részét uraló, Halifa Haftár tábornok vezette kelet-líbiai hadsereg (LNA) csütörtökön indult Tripoli ellen, ahol a nemzetközi segítséggel felállított egységkormány működik. Haftár közölte, hogy megtisztítja az országot a "terroristáktól és zsoldosoktól".

Ahmed al-Miszmari, az LNA szóvivője vasárnapi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Tripoli elleni offenzíva jól halad, és az LNA katonái nyomulnak a város felé. "A harc Tripoliért végső és eltökélt a terrorizmus kiirtásában" - mondta Miszmari, és azt állította, hogy kudarcba fulladt a kormányerők támadása a tripoli reptér visszaszerzésére.

A kormányerők ugyanakkor továbbra is azt állítják, hogy ellenőrzésük alatt van az öt éve nem működő, a fővárostól 25 kilométerre lévő reptér.

A szembenálló felek elengedték fülük mellett az ENSZ vasárnapi felhívását a humanitárius tűzszünetre. A világszervezet azt akarta elérni, hogy Tripoli déli peremkerületeiben tűzszünet lépjen életbe néhány órára, hogy ez idő alatt ideje alatt ki lehessen menekíteni a harcok által érintett területekről a sebesülteket és a civileket.    

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A derbi megnyerésével ünnepelt a Ferencváros

A derbi megnyerésével ünnepelt a Ferencváros

A bajnok Ferencváros kétgólos győzelmet aratott ősi riválisa, a vendég Újpest felett a labdarúgó OTP Bank Liga 33. fordulójának, egyben a 2023/24-es idényének utolsó mérkőzésén.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!