2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Példátlan hírszerzési tevékenység zajlik Ausztráliában az ország kémfőnöke szerint

A kémkedés és a külföldi titkosszolgálati beavatkozás példátlan fenyegetésével néz szembe Ausztrália, amelynek polgárai soha ennyien nem kerültek még idegen érdekek célkeresztjébe - jelentette ki kedden Mike Burgess, az Ausztrál Biztonsági Hírszerző Szervezet (Australian Security Intelligence Organization - ASIO) biztonsági főtitkára.

  • Példátlan hírszerzési tevékenység zajlik Ausztráliában az ország kémfőnöke szerint

Az ausztrál kémelhárítás vezetője az ASIO canberrai központjában elmondott 21 oldalas összegzésében kifejtette: Ausztráliában jelenleg több ellenséges titkosszolgálat is ténykedik azzal a céllal, hogy kifürkéssze az ország gazdasági-politikai prioritásait és döntéshozatali folyamatait, valamint szövetségeit és partnerkapcsolatait. Ennek érdekében pedig több ausztrált környékeznek meg, mint az ország történetében eddig bármikor.

"Több ellenséges hírszerző szolgálat, több kém, több célpont, több kár, több nyomozás, több zavarkeltés. Az én pozíciómból ez közelharcnak tűnik" - fogalmazott Burgess.

Elmondta, hogy az ASIO 2021 szeptemberétől a védelmi iparban dolgozó ausztrálokkal szembeni online érdeklődés megnövekedését észlelte. Canberra akkor kötött váratlanul AUKUS néven új, az atomtengeralattjáró-flotta fejlesztésére irányuló biztonsági megállapodást az Egyesült Államokkal és az Egyesült Királysággal, megtorpedózva ezzel egy francia-ausztrál szerződést.

A külföldi kormányok által "gyanús módon megkörnyékezett" ausztrálok között bírák, katonák médiaszakemberek és újságírók is szerepelnek - közölte az ASIO vezetője, szót ejtve egy nemrég leleplezett beszervezési kísérletről is, amelyben újságírókat költségtérítéses külföldi tanulmányutakkal környékeztek meg. Burgess az Ausztráliában kémkedő államok közül kiemelte Kínát, amely elmondása szerint elsősorban a "katonai szakértelem" megcsapolásában érdekelt. Külföldi vállalatok csábítanak mesés juttatásokkal ausztrálokat, hogy képzést nyújtsanak "az önkényuralmi rezsimek harci képességeinek fejlesztésében", valamint vadászrepülőgép-pilótákat is megkörnyékeztek.

Néhány esetben a hatóságoknak sikerült megakadályozniuk, hogy a bennfentesek elhagyják az országot, más esetekben azonban jogi kiskapuk lehetővé tették a távozásukat - mondta az ASIO vezetője.

 

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!