2024. 04. 13. Szombat Ida napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Külföld

Osztrák államfő: A koronavírus okozta válságra közösen kell válaszokat találni

A koronavírus okozta válságra közösen kell válaszokat találni- jelentette ki Alexander Van der Bellen osztrák államfő csütörtökön Bécsben Ausztria európai uniós csatlakozásának 25. évfordulója alkalmából tartott beszédében. Az elnök ugyanakkor figyelmeztette a tagállamokat egy esetleges szétesés veszélyére. A brit kormány szerint már lehet gondolkozni egy következő védekezési szakaszról.

  • Osztrák államfő: A koronavírus okozta válságra közösen kell válaszokat találni

"Az európai egység a legjobb gondolat, ami valaha is született" - jelentette ki Van der Bellen. Úgy vélte, hogy a koronavírus-járvány okozta válság idején nem tapasztalható a szükséges egység a közösségen belül, éppen ezért óvott attól a "megbocsáthatatlan hibától", hogy bekövetkezzék a szétesés. Ausztria csatlakozását "sikertörténetként" jellemezte", amely - mint fogalmazott - "bizonyíthatóan nagyon sok pozitívumot" eredményezett.

Az államfő ugyanakkor a II. világháborút követő időszak egyik legnagyobb kihívásának nevezte a koronavírus-járványt. Hangsúlyozta, hogy az ilyen kihívásokat nem lehet a nemzetállamok határain belül leküzdeni.

Az államfő szerint már a válság kezdetén hiányzott olykor az "európai szellemiség". Az újrakezdés szerinte olyan kihívásokat jelent, amelyek megoldásához új utakat kell keresni - szögezte le. Példaként említette az államfő a munkanélküliséget, a fenyegető szociális válságot, de kérdés az is szerinte, hogyan alakítsák a globalizációt. "Nem utolsósorban gondolni kell arra is, hogyan akadályozhatjuk meg a klímaválságot, amely ellen nem lesz oltóanyag" - tette hozzá.

Felhívta a figyelmet arra, hogy ezekre a kérdésekre közösen kell választ találni, és legfőképp európai válaszokat - szögezte le. Ausztriában 1994. június 12-én tartottak népszavazást az ország uniós csatlakozásáról. A szavazáson 82,3 százalékos részvételi arány mellett a túlnyomó többség, 66,6 százalék szavazott igennel. A parlament végül november 11-én szavazta meg a csatlakozást. Ausztria 1995. január 1-jén lépett be az Európai Unióba.

Brit kormány: Már lehet gondolkodni a következő védekezési szakaszról

 A brit kormány szerint már el lehet kezdeni a gondolkodást az új koronavírus okozta járvány elleni védekezés következő szakaszáról, de továbbra is nagyfokú óvatosságra van szükség, mivel a vírus még nem tekinthető legyőzöttnek. 

Dominic Raab külügyminiszter, aki a szokásos napi kormányzati sajtótájékoztatót tartotta csütörtök este a Downing Streeten, elmondta: az előző 24 órában 539-en haltak meg a járványban, így a nagy-britanniai halálos áldozatok száma 30 615.

A legutóbbi napi halálozási szám 110-zel kevesebb az egy nappal korábbinál.

Jenny Harries angliai tisztifőorvos-helyettes a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta: a napi halálozások számának hétnapos mozgó átlagát követő görbe - amely kisimítja a napi ingadozásokat - március vége óta nem mért alacsony szintre süllyedt.

Dominic Raab tájékoztatása szerint a modellszámítások alapján az "R" fertőződési ráta országosan jelenleg 0,5-0,9 között van.

Ez azt jelenti, hogy minden egyes koronavírus-fertőzött átlagosan egynél kevesebb embernek adja át a fertőzést, vagyis a járvány nagy-britanniai terjedése lassul.

Raab kijelentette: a brit lakosság "monumentális erőfeszítéseinek" köszönhetően a nagy-britanniai koronavírus-járvány túljutott a tetőzésen, anélkül, hogy maga alá gyűrte volna az állami egészségügyi szolgálatot (NHS).

A külügyminiszter hangsúlyozta ugyanakkor: a vírus "változatlanul fertőző és halálos", még nem sikerült legyőzni, ezért továbbra is érvényesek a járvány terjedésének megfékezését célzó, március 23-án életbe léptetett korlátozó intézkedések.

Kijelentette mindazonáltal, hogy az eddigi eredmények alapján el lehet kezdeni a gondolkodást a járvány kezelésének második szakaszáról. Megerősítette, hogy ennek jegyében Boris Johnson miniszterelnök vasárnap este televíziós beszédben ismerteti a további intézkedési terveket.

    Johnson előző nap, a londoni alsóházban maga is megerősítette, hogy vasárnap részletesen felvázolja az országgal a Covid-19 járvány miatt életbe léptetett korlátozások enyhítésének menetrendjét.

Hozzátette: reményei szerint bizonyos intézkedéseket már hétfőn meg lehet hozni.

E kijelentése alapján a csütörtöki brit sajtót elöntötték a találgatások arról, hogy a kormány a jövő héttől a korlátozások jelentős könnyítését rendelheti el. Több lapban szerepel az az értesülés, hogy hétfőtől már nem lesz érvényben az otthonmaradási előírás, és a nem egy háztartásban élő családtagok is találkozhatnak.

Raab azonban a csütörtök esti sajtótájékoztatón igyekezett hűteni a várakozásokat, hangsúlyozva: a kormány eddig nem kapott olyan jelzést tudományos tanácsadóitól, amely ilyen jellegű intézkedéseket alátámasztana. Hozzátette: továbbra is nagyon óvatosan kell eljárni, mert ha a vírus ismét elszabadul és a fertőződési ráta "R" mutatója 1 fölé emelkedik, akkor újból exponenciális ív mentén kezdhet gyorsulni a járvány terjedése.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Nagy-Britanniában csütörtökig 1 534 533 koronavírus-szűrést hajtottak végre és 206 715 lelet volt pozitív.

Az elmúlt egy napban 5614 új fertőzést mutattak ki, 497-tel kevesebbet, mint egy nappal korábban.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!