2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Oszlatni kellett a kurdok befogadásáért tüntetőket

Könnygázzal és vízágyúval oszlatta a török határőrség azokat a tüntetőket, akik a napokban érkezett kurd menekültek befogadását követelték. Törökországba csak szombaton 70 ezer kurd szökött át Szíriából, miután az Iszlám Állam nevű terrorszervezet katonái megtámadták a határ menti kurd falvakat. A török–szír határon összesen 900 ezer kurd menekült van, akik a 3,5 éve tartó szíriai polgárháború elől menekültek el.

Könnygázzal és vízágyúval oszlatja a tömeget a török rendőrség a szír határon. A tüntetők a török oldalról Szíriába próbáltak átjutni, hogy vizet és ételt vigyenek az ottani kurdoknak.

Szíriában három oldal harcol: Asszad hadserege, a demokratikus ellenzék és az iszlamista fegyveresek. A kurdokat mindhárman ellenségnek tekintik, ezért már 850 ezer kurd menekült át Törökországba. Az iszlamisták viszont ezen a héten újabb offenzívát indítottak a szíriai kurd falvak ellen. Hatvan települést teljesen megsemmisítettek, több száz embert lemészároltak, a legelterjedtebb kivégzési módjuk az akasztás. Emiatt indult az újabb menekülthullám, egy nap alatt 70 ezren érkeztek Törökországba.

– Szombat dél körül nyitottuk meg a határt a menekültek előtt, egy órán belül már ezrével jöttek az emberek. Egy 30 kilométer hosszú határszakaszról van szó, ahol most az emberek érkeznek és egy nap alatt több tízezren menekültek át hozzánk – mondta a török miniszterelnök-helyettes.

Iszlám Állam nevű terrorszervezet azért akarja a szíriai kurd területeket elfoglalni, mert így újabb útvonalat nyithatnak Irak felé. Törökország az iraki harcokban is érintett: épp szombaton szabadult ki 46 török állampolgár, akiket az iszlamisták Irakban raboltak el három hónapja.

Az Iszlám Állam ellen a nyugati szövetségesek a héten indítottak újabb offenzívát – az Arab Liga támogatásával. Irakban és Szíriában amerikai és francia gépek bombázzák az iszlamisták állásait. Az amerikai vezérkari főnök viszont egy kongresszusi meghallgatáson azt mondta: az Iszlám Államot valószínűleg nem lehet majd legyőzni a szárazföldi alakulatok bevetése nélkül.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!