2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Oroszország összes régiójában megkezdték az oltást

Oroszország összes régiójába kiszállították már a koronavírus okozta Covid-19 betegség elleni Szputnyik V oltóanyagot, a vakcináció az ország egész területén megkezdődött - jelentette be Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter a járványellenes küzdelem kormányzati koordinációs tanácsának keddi elnökségi ülésén. A svéd vizsgálóbizottság arról számolt be, hogy Svédország nem tudta megvédeni az idősotthonok lakóit. Ausztriában pedig meghosszabbítják az iskolai téli szünetet.

  • Oroszország összes régiójában megkezdték az oltást

Elmondta, hogy a védőoltások beadásában 1229 egészségügyi szervezet vesz részt, és a helyi elosztást 89 központból végzik. Az egészségügyi tárca nyilvántartása eddig mintegy 28 500 beoltott ember adatait tartalmazza.

Azok, akik már megkapták az oltást, egy telefonos alkalmazás segítségével maguk vezethetik be a hogylétükre vonatkozó adatokat a regiszterbe.

Korábban Mihail Misusztyin kormányfő közölte, hogy a védőoltás önkéntes és ingyenes Oroszországban. A miniszterelnök azt ígérte, hogy december folyamán 480 ezer adag vakcina jut el a régiókba.

Az oltást elsősorban az egészségügy és az oktatás alkalmazottjainak, valamint a szociális munkásoknak adják be, de a régiók a későbbiekben kiterjeszthetik a jogosultak körét.

A hétfőn közzétett hivatalos adatok szerint Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 26 689-cel 2 707 945-re emelkedett. Az új esetek 19,4 százaléka tünetmentes.

Az aktív fertőzöttek száma 510 367, a halálos áldozatoké 577-tel 47 968-ra, a felépülteké pedig 24 813-mal 2 149 610-re emelkedett.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 83,4 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 336 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 572 290 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Murasko a keddi tanácskozáson elmondta, hogy Oroszországban jelenleg mintegy 1,1 millió ember kap kezelést a Covid-19 ellen, közülük 216 ezren kórházban, 900 ezren pedig ambulánsan. Tizenötezer kórházban fekvő páciens esetében a diagnózis és az etiológia még megerősítésre vár.

A miniszter szerint a jelenleg rendelkezésre álló ágyállomány elegendő lesz a járvánnyal szembeni küzdelemhez, a fertőzés korai észlelésének és hatékony ambuláns kezelésének köszönhetően. A 278,5 ezres férőhelykészletben jelenleg 22,8 százalék a tartalék aránya.

Svéd vizsgálóbizottság: Svédország nem tudta megvédeni az idősotthonok lakóit

Svédország kudarcot vallott abban, hogy megvédje az idősotthonok és más gondozóintézetek lakóit a koronavírus-járványban - állapította meg kedden ismertetett jelentésében a svéd kormány által megbízott vizsgálóbizottság. 

A kudarchoz a testület szerint nagyban hozzájárult egyrészt az, hogy a vírus széles körben elterjedt, másrészt pedig azok "a strukturális hiányosságok, amelyek már jó ideje ismertek voltak".

A dokumentum szerint ezek a hiányosságok vezettek ahhoz, hogy a bentlakásos idősgondozás nem volt felkészülve, illetve megfelelően felszerelve a járványra. A jelentésben a ezzel összefüggésben a többi között a személyzet védőfelszerelésének hiányát, a tesztelések elhúzódását és a késve bevezetett látogatási tilalmat említették.

A vizsgálóbizottság a svéd egészségügyi ellátórendszer és idősgondozás "széttöredezettségét" emelte ki gyenge pontként. Az idősgondozás 21 régió és 290 önkormányzat között van felosztva, számos magánszolgáltatóval, kormányhivatalok felügyelete alatt.

A jelentésben kiemelték azt is, hogy a személyzeti állomány növelésén túl, hangsúlyt kell fektetni a kiképzésre és a munkakörülmények javítására a vonatkozó szabályozás jobbá tételével.

A testület megállapította azt is, hogy a hiányosságokért a felelősség a hivatalban lévő kormányt, illetve elődjeit terheli.

A 10,3 millió lakosú Svédországban a járvány kitörése óta mintegy 341 ezer fertőzöttet regisztráltak, akik közül több mint 7600 haltak bele a Covid-19 betegség szövődményeibe. A júniusban létrehozott vizsgálóbizottság hangsúlyozta, hogy az elhunytak 90 százaléka 70 évesnél idősebb volt, és hozzávetőleg a felük idősotthonban lakott.

A válságkezelési- és egészségügyi szakértőkből, illetve politológusokból álló nyolcfős bizottságot Mats Melin egykori magas rangú bíró vezeti. A testület végleges jelentése 2022 februárjában várható, az az év szeptemberében esedékes parlamenti választások előtt.

Ausztriában meghosszabbítják az iskolai téli szünetet

Ausztriában a koronavírus-járvány miatt meghosszabbítják az iskolai téli szünetet, mert a tanítás újrakezdése előtt tesztelni szeretnék a pedagógusokat és a diákokat is - jelentette be kedden az orsztrák oktatásügyi minisztérium.

Ausztriában rendszerint január 6-ig, vízkeresztig tart a téli szünet, az oktatás 7-én kezdődne, de a tesztelés miatt ezúttal csak január 11-én térnek vissza a gyerekek és a tanárok az iskolába.

A tesztelés önkéntes lesz, de a felső tagozatosoknak és a középiskolásoknak "nyomatékosan ajánlják" - írta a Der Standard című napilap, hozzátéve, az még nem dőlt el, hogy a tanárok esetében kötelezővé teszik-e. Azoknak a gyerekeknek, akiknek január 7-én, csütörtökön és 8-án, pénteken a szülők nem tudják megoldani a felügyeletét, biztosítják a felügyeletet.

A tesztelés körülményeiről, helyszíneiről és a lebonyolításról folynak az egyeztetések.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!