2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:00

Külföld

Orbán Viktor győzelméről írnak az európai médiában

Orbán Viktor győzelméről számolt be több európai hírportál az uniós csúcsot értékelő írásaikban. A Magyarországot gyakran bíráló Euractiv egyenesen a maratoni csúcstalálkozó legjobb stratégájának nevezte a miniszterelnököt. A magyar kormányfővel mindig kritikus hangot megütő Spiegel nevű német hetilap pedig arról írt, hogy Orbán Viktor komoly engedményeket kapott, így méltán ünnepelhetik őt a magyar sajtóban.

  • Orbán Viktor győzelméről írnak az európai médiában

Az európai ügyekkel foglalkozó média – ha kelletlenül is – de kénytelen volt elismerni, hogy Orbán Viktor győztesen került ki az ötnapos csúcstalálkozóból

A Magyarországot gyakran bíráló Euractiv újságírója Orbán Viktort nevezi a maratoni csúcstalálkozó legjobb stratégájának. Míg Mark Rutte holland kormányfő három napig állta a sarat, addig a többiek kifáradtak a végén pedig Orbán Viktor győzelmet aratott – írta az Euroactiv.

A másik befolyásos brüsszeli hírportál, a Politico kiemeli, hogy a megállapodás szövegéből törölték a jogállami mechanizmust, azaz

jogállamiságra hivatkozva nem lehet egyetlen tagállamot sem uniós pénzek elvonásával sújtani.

Magyarország ténylegesen mindent megkapott, amit akart – ez áll a balliberális magyar és nemzetközi média számára iránymutató Politico írásában. A beszámoló egy magas rangú uniós diplomatára hivatkozva azt is írja, hogy

a megállapodással Orbán Viktor többé nem lesz túsz a brüsszeli politikában.

A csúcstalálkozó sikeréhez arra volt szükség, hogy minden tagállam sokat engedjen álláspontjából. Lengyelország és Magyarország egyetértését pedig azzal sikerült elérniük, hogy nem erőltették a jogállamiság kérdését – állította a Le Figaro című francia napilap publicistája.

A Der Spiegel német hetilap szerint a jó kompromisszumoknak megfelelően minden fél a siker tudatában térhetett haza. Mind Orbán Viktornak, mind a holland miniszterelnök, Mark Rutte vezette takarékos négyek is jelentős engedményeket kaptak.

De a segítségre szoruló mediterrán államok is győztek, mivel hamarosan a pénzükhöz juthatnak, míg az unió soros elnökeként Angela Merkel német kancellár az alku nyélbe ütésének sikerélményével térhet haza.

Orbán Viktornak nemigen kell aggódnia a jogállamiság ügyében

- írta a lap, mivel a tervezett új jogállamisági mechanizmust darabokra szedték, a záródokumentumban már szó sincs róla. A cikk szerint

a magyar kormányfő könyörtelen volt,

még az Európai Tanács elnöke, Charles Michel által javasolt „gyengített változatnak” sem kegyelmezett. Így sok minden utal arra, hogy Orbán Viktor valóban elérte azt a „nagy győzelmet”, amelyért a magyar sajtóban ünneplik.

Svédország a Hollandia vezette takarékos, más néven fukar államok csoportjában szigorúbb feltételeket akart mind a koronavírus helyreállítási csomag, mind a jogállamisági feltételek tekintetében.

Míg Svédország az eredeti koncepcióhoz képest többet fog befizetni az uniós kasszába, addig Orbán Viktor 3 milliárd eurós pluszt harcolt ki Magyarországnak.

Düh és káosz

Dühöt és kommunikációs káoszt okozott a baloldalon Orbán Viktor sikeres brüsszeli tárgyalása - ezt írja a Magyar Nemzet. A lap beszámolójában kifejti: Dobrev Klára a példátlan uniós sikerről videóüzenetében azt állította, hogy „Orbán ismét hatalmas vereséget szenvedett”, és Magyarország még soha nem kapott ilyen kevés pénzt az uniótól. Az MSZP EP-képviselője, Ujhelyi István szerint pedig a kormányfő miatt „jelentős pénzeket veszített Magyarország”. Jakab Péter, a Jobbik elnöke viszont elismerte, hogy „Orbán kiharcolta” pénzt Magyarországnak.

HírTV

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!