2024. 05. 23. Csütörtök Dezső napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Lélektáncosok – A Bozsik Yvette Társulat 30 éve 03:00

Külföld

Orbán Viktor: Ambiciózus Európának ambiciózus költségvetés kell

Több állam vezetője bírálta a "takarékos négyeknek" nevezett EU-tagállamok költségvetési álláspontját a brüsszeli EU-csúcson. A cseh kormányfő szerint ha a befizetések nagysága nem éri el a nemzeti össztermék egy százalékát sem, akkor nincs miről tárgyalni. Orbán Viktor miniszterelnök pedig azt mondta, elfogadhatatlan, hogy a gazdagabb országok GDP-arányosan kevesebbet fizessenek a közös kasszába, mint a szegényebb államok. Az este Charles Michel, az Európai Tanács elnöke bejelentette, hogy nem született megállapodás az Európai Unió 2021 utáni hétéves keretköltségvetéséről. Orbán Viktor miniszterelnök a Facebookra feltöltött videóban foglalta össze röviden az elmúlt két nap eseményeit.

  • Orbán Viktor: Ambiciózus Európának ambiciózus költségvetés kell

Ausztria, Dánia, Hollandia és Svédország, az Európai Unió nettó befizető országai. Őket hívják most a takarékos négyesnek. A nevet azért kapták, mert azt szeretnék elérni hogy a tagállamoknak maximum csak a GDP-jük egy százalékát kelljen beadniuk a közös kasszába az unió 2021-től induló költségvetésében.

Az egyeztetések egész éjjel folytak, Charles Michel tanácsi elnök egyesével tárgyalt minden állam vezetőjével, hogy összehozza a megállapodást. A nyilatkozatok azonban azt sugallják, hogy a hétvégén ez még körvonalaiban sem lesz meg.

Nincs értelme folytatni a költségvetésről szóló tárgyalásokat, ha a "takarékos négyes" tagjai nem fogadják el az Európai Tanács elnökének kompromisszumait - erről beszélt a cseh miniszterelnök.

A lengyel miniszterelnök pedig arról beszélt: néhány országnak meg kell értenie, hogy ha támogatják az erősebb Európa elképzelését, akkor ambiciózusabb költségvetésre van szükség.

A hazánkat képviselő Orbán Viktor miniszterelnök szintén céltudatosabb büdzsét sürgetett.

Összeült ma reggel a kohézió barátai 17 miniszterelnökkel, egy ellenajánlatot tettünk, azt mondtuk, ez nem fogadható el. A parlament által javasolt összeghez kell viszonyítani mindent, és ... az 1,3 százalékos arány irányoz elő... úgy döntöttünk, mert evés közben jön meg az étvágy, és úgy gondoljuk a 17 több mint 4, hogy átalakulunk az ambiciózus EU-költségvetés csoporttá... Ha ambiciózus Európát akarunk, ahhoz olyan költségvetés kell... a parlament általihoz közelinek kell lennie. Sztem nincs lehetőség a kompromisszumra. Ha nincs megegyezés, mennyi legyen a költségvetés befizetési oldala... akkor nem tudjuk, hogy osszuk szét. Tehát nagyon messze vagyunk a megállapodástól, 2 távoli álláspont van, és vmikor a jövőben folytatni fogjuk a megbeszéléseket.

A kormányfő hozzátette, nem fogadható el, hogy gazdagabb országok GDP-arányban számolva kevesebbet fizessenek be, mint a szegény országok.

Ha valóban akarunk valamit csinálni Európában. határvédelem, digitalizáció, iparpolitika, mezőgazdaság, kohézió, infrastruktúrafejlesztés, akkor nem állhatunk meg egynél, akkor vállalni kell, hogy 0,3 százalékkal, tehát 100 forintból 30 fillérrel többet kell mindenkinek befizetnie.

- folytatta.

Komoly vitát váltott ki Charles Michel azon javaslata is, amely szerint a jogállamiság kritériumainak betartásához kötnék az uniós pénzek kifizetését. A költségvetés ezen elemét a magyar kormány elfogadhatatlannak tartja.

Nem sikerült megállapodásra jutni az uniós költségvetésről

Nem született megállapodás az Európai Unió 2021 utáni hétéves keretköltségvetéséről az uniós állam- és kormányfők e témában összehívott rendkívüli brüsszeli csúcstalálkozóján - közölte péntek este Charles Michel, az Európai Tanács elnöke.

Az uniós tagországok állam- és kormányfőit tömörítő tanács elnöke sajtótájékoztatóján elmondta: nagyon keményen dolgoztak azért, hogy megpróbáljanak közös nevezőre jutni, de pénteken sajnos nem sikerült megállapodásra jutni. "Azt látjuk, hogy ehhez több időre van szükségünk" - tette hozzá.

Charles Michel azt mondta, továbbra is minden javaslat és tagállami elképzelés "az asztalon van."

A tanács elnöke szerint további informális konzultációkra lesz szükség ahhoz, hogy egy újabb, szintén rendkívüli EU-csúcs időpontját ki lehessen tűzni. Hozzátette, biztos abban, hogy az intenzív és a kölcsönös tiszteleten alapuló párbeszéd folytatásával sikerül megállapodásra jutni.

Az "elszigetelődött" Orbán

Hír TV - MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!