2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Orbán: Több tiszteletet!

Az Európai Tanács elnöke egyeztet majd az Európai Bizottság új vezetőjéről – Herman Van Rompuy ezt a megbízást kapta kedd este Brüsszelben a tagállami csúcsvezetőktől. A politikus szerint az egyeztetéseket akkor kezdik meg, amikor megalakulnak az új összetételű Európai Parlament frakciói, és azok megválasztják vezetőiket. Kedden az uniós állam- és kormányfők találkozója előtt Orbán Viktor több tiszteletet kért az EU vezetőitől. A miniszterelnök beszélt a pártját és az olasz Forza Italiát ért támadásokról is.

Egymás után érkeztek az unió vezetői a találkozóra. Orbán Viktor szerint az állam és kormányfőknek elsősorban most nem személyi döntéseket kell hozniuk, hanem Európa következő 4-5 évéről kell dönteniük. A magyar miniszterelnök a Fideszt és a Forza Itáliát ért támadásokra annyit mondott: több tisztelettel kell lenni egymás iránt.

– Európában sok mindennek meg kell változni, ha azt akarjuk, hogy ez a kontinens sikeres legyen, és az egyik ilyen változás az az, hogy több tisztelettel kell lennünk egymás iránt. A nemzetállamoknak is több tiszteletet kell megadni, az európai pártoknak is, meg időnként a vezetőknek is – fogalmazott a magyar kormányfő.

Orbán Viktor úgy látja: az uniós intézmények megpróbálják átlépni azokat a határokat, amelyeket az uniós jog számukra megszab. Szerinte ennek véget kell vetni. Ezért a Fidesz–KDNP azt sem támogatja, hogy a Néppárton belül automatikusan jelöljék ki az Európai Bizottság elnöki tisztségéért ringbe szálló személyt. Ez jelenleg Jean-Claude Juncker.

A találkozó előtt a változás szükségességéről beszélt a brit kormányfő is – David Cameron az euroszkeptikus erők megerősödésére utalva. „Nagyon világos az üzenet, hogy az Európai Unió nem vonhatja meg a vállát az eredmények láttán, és nem tehet úgy, mintha mi sem történt volna. Változásra van szükség.” Cameron szerint Brüsszel túl nagyra nőtt, parancsolgató lett és túlságosan bele akar avatkozni a nemzetek dolgába. A német kancellár kiállt Juncker mellett.

– Épp most jövök az Európai Néppárt üléséről. Jean-Claude Juncker az első számú jelöltünk a bizottság elnöki tisztségére. Most pedig megvitatjuk, hogyan kezdjük meg a konzultációt az Európai Parlamenttel, és megbízzuk Herman von Rompuyt, hogy ezt tegye meg, természetesen Jean-Claude Junckerrel együttműködve – közölte Angela Merkel német kancellár.

Az uniós országok vezetői az EP-választások eredményének figyelembe vételével, minősített többséggel döntenek arról, hogy kit jelöljenek európai bizottsági elnöknek. A jelöltet az Európai Parlament választhatja meg egyszerű többséggel.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!