2024. 02. 22. Csütörtök Gerzson napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:05

Külföld

Orbán: Sajnos az ukrajnai háború nem fog véget érni ebben az évben

Wolfgang Schüssel korábbi osztrák kancellárral vitázott Orbán Viktor a European Voices című vitalap számára. A beszélgetést a Die Presse szemlézte.

  • Orbán: Sajnos az ukrajnai háború nem fog véget érni ebben az évben

A két politikus többek között beszélgetett Ukrajna helyzetéről az Európai Unióról, valamint a soron következő magyar uniós elnökségről is. 

Ukrajnával kapcsolatban a magyar miniszterelnök kijelentette, hogy „Akár tetszik, akár nem, akár tetszik az ukránoknak, akár nem, Ukrajna ott van a térképen, ahol van”. Hozzátette, „az oroszok újra és újra és újra és újra el fogják pusztítani Ukrajnát.

Oroszország soha nem fog elfogadni egy olyan EU- és NATO-tagot, mint Ukrajna a küszöbén. Soha” 

Schüssel felvetette, hogy egy tűzszüneti megállapodás a vereséggel lenne egyenértű Ukrajna számára. Orbán Viktor erre úgy reagált, hogy ez attól függ, miképpen látjuk a jövőt, hiszen Ukrajna még több területet veszíthet, és végül a háborút is elveszítheti, ha nem születik megállapodás.

Hozzátette, Ukrajnát Oroszország sosem fogja elismerni tárgyaló partnernek, csak az Egyesült Államokat, valamint „hagy ügyesek vagyunk”, akkor még az Európai Uniót. 

Schlüssel erre úgy reagált, hogy Oroszországban nem lehet megbízni, Orbán Viktor szerint ez azonban nem bizalom, hanem erő kérdése, és jelenleg az EU nem elég erős ahhoz, hogy Oroszország komolyan vehesse. 

„A világgazdaságban korszakos változást élünk át, amely 500 évenként egyszer fordulhat elő.

A Nyugat domináns pozíciójának vége”

– tette hozzá. 

A kormányfő szerint az állítás sem igaz, hogy Ukrajna „Európát védené”, mivel nem áll fenn annak a veszélye, hogy Oroszország megtámadná a NATO-t, amelynek Magyarország is a része.

„Sajnos, az ukrajnai háború nem fog véget érni ebben az évben. Mindent megteszünk azért,

hogy legalább tűzszünetet kössünk, és olyan helyzetet teremtsünk, amelyben tárgyalni tudunk” – tette hozzá.

Az Európai Parlamenttel kapcsolatban a magyar miniszterelnök arról beszélt, hogy „meg kellene fontolni”, hogy a tagállamok visszatérjenek ahhoz a korábbi rendszerhez, amelyben nem közvetlenül választották az EP-képviselőket, hanem a nemzeti parlamentek delegálták őket.

Orbán Viktor azt is elmondta, hogy a magyar EU-elnökségnek két prioritása lesz, az EU versenyképességének a javítása, valamint a „régi bővítés” befejezése. 

A magyar miniszterelnök szerint „a nem integráljuk Szerbiát a lehető leggyorsabban, akkor elveszítjük. Szerbiának ugyanis más lehetőségei is vannak,

nemrég kötött szabadkereskedelmi megállapodást Kínával”. 

Orbán szerint annak, hogy megkezdjék a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával, csak politikai értelme van, mivel Ukrajna sosem lesz tagja az EU-nak.

Forrás: Mandiner.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!