2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Olaszország a koronavírus-járvány európai gócpontja

Olaszországban meghalt a 21-ik koronavírussal fertőzött beteg. A fertőzöttek száma pedig megközelítette a 900-at. A karantén alá vont településeken található kórházak teljesítőképességük határán dolgoznak. Számukra a római kormány azonnali segítséget ígért. Gazdaságélénkítő programot is bevezetnek: a kormány az adó- és járulékfizetések elhalasztásával akarja megakadályozni, hogy recesszióba süllyedjen az olasz gazdaság.

  • Olaszország a koronavírus-járvány európai gócpontja

Olaszország vált a koronavírus-járvány első számú európai gócpontjává. Csak Olaszországban kétszer annyi fertőzöttről tudnak, mint Európa összes többi országában. A szombat reggeli adatok szerint 21 halálos áldozata van a kórnak, a fertőzöttek száma pedig megközelítette a kilencszázat. Angelo Borrelli a polgári védelmi hatóság vezetője azt közölt, hogy a hatóság mostantól már csak naponta egyszer közli a hivatalos adatokat. A cél a félelemkeltés elkerülése, a pánikhangulat kialakulásának megakadályozása. Pánik nincs, az olaszok többsége követi a hatóságok utasításait.

A polgári védelem vezetője azt is elmondta, hogy a fertőzöttek mintegy fele egyáltalán nem vagy csak nagyon enyhe tüneteket mutat. A kórházban kezeltek között 64-en vannak intenzív osztályon, akik jelentős része idős ember. Az áldozatok többsége is jóval nyolcvan év fölötti, más betegség miatt is kezelt személy volt.

A lombardiai vesztegzár térségében található kórházak elérkeztek teljesítőképességük határára. Lodi kórházában már nem tudnak új betegeket fogadni, Cremona kórházában pedig minden orvos és ápoló egy hete majdnem megállás nélkül dolgozik. Az olasz egészségügyi hatóságok azonnali segítséget nyújtottak a kórházaknak.

Sokan a járvány gazdasági következményeitől tartanak.

Minden taxis itt áll a droszton, mert nincs utas, így nincs munka. Egy spray-t használok a gépkocsi fertőtlenítésére, ami legalább tisztaságérzetet ad. Mivel nap mint nap pénzt fogok a kezembe, a kezem tisztítására is fertőtlenítőt használok. A koronavírus végső soron olyan, mint egy erős influenza, azok halnak bele, akik le vannak gyengülve, de mi túlélhetjük. Nem a világvége ez, mi tovább fogunk élni, itt fogunk kitartani

- mondja egy milanói taxis.

A római kormány a koronavírus sújtotta térségek gazdasági támogatására is intézkedéseket vezet be. Az adó- és hiteltörlesztéseket felfüggesztik, de a közüzemi és biztosítási díjakra is halasztást adnak. A cél az, hogy a forgalom visszaesését elszenvedő vállalkozások ne csődöljenek be addig, amíg a kereslet ismét eléri a járvány előtti szintet. A múzeumok, színházak, mozik újranyitásával a félelmet is oldani akarják. A postahivatalok újranyitására pedig a nyugdíjak kifizetése miatt van szükség. Az iskolák és templomok újbóli kinyitásáról egyelőre nincs szó.

Az ellenük bevezetett külföldi utazási korlátozási intézkedéseket nehezen viselik az olaszok, mondta a Hírtelevíziónak a Velencében élő Szűcs Claudia. A nagyobb gondot azonban az okozza, hogy elmaradnak a turisták.

Közben a többi európai országban is emelkedett a fertőzöttek száma. Németországban 63, Franciaországban 57 fertőzött személyről tudnak.

HírTV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!