2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Obama Szíriára is kiterjeszti a bombázásokat

Obama a szeptember 11-ei terrortámadások évfordulóján arról is szólt, hogy az amerikaiak sosem adják meg magukat a félelemnek, az elmúlt 13 év az újjáépítésé és a megújulásé volt. Az amerikai elnök Irak után Szíriában is bombázná az iszlamisták állásait. Damaszkusz és Moszkva szerint agressziónak minősülne, ha az Egyesült Államok a szír kormány engedélye nélkül kezdené el a légicsapásokat.

Barack Obama a Pentagonnál emlékezett a 13 éve elkövetett terrortámadások közel háromezer áldozatára. Két repülő a kapitalizmus szimbólumának tekintett Világkereskedelmi Központ ikertornyait döntötte romba 2001. szeptember 11-én, egy másik gépet pedig az amerikai védelmi minisztérium jellegzetes, ötszögletű épületének vezettek. Több mint 180-an haltak meg a Pentagonban.

„Tizenhárom éve néhány gyűlöletes és korlátolt elme összeesküdött arra, hogy megtörjön minket, de ma Amerika továbbra is büszke nemzet” – fogalmazott Barack Obama a megemlékezésen.


Az afganisztáni és az iraki háború után az Egyesült Államok még mindig a terrorizmus ellen harcol. Irakban az amerikai légierő hetek óta támadja az Iszlám Állam nevű szélsőséges szervezet állásait. Barack Obama elnök Szíriára is kiterjeszti a bombázásokat. Németország és Nagy-Britannia nem segít ugyan a légicsapásokban, de a két európai szövetséges fegyverrel támogatja az iszlamisták elleni küzdelmet.

„Hadd fogalmazzak egyértelműen: Nagy-Britannia nem vesz részt az esetleges Szíria elleni légicsapásokban. Ez világos” – nyilatkozta Philip Hammond brit külügyminiszter.

Közben az amerikai külügyminiszter Szaúd-Arábiában próbál támogatókat toborozni, az öböl menti országnak az iszlamistákkal szembeszegülő szíriai felkelők kiképzésében lehet szerepe, Egyiptomtól, Jordániától, Libanontól és Törökországtól pedig légtérhasználatot kért John Kerry. A szaúdiakkal együtt tíz arab ország megígérte, hogy akadályozza az Iszlám Állam pénzügyi támogatását.

Oroszország szerint a nemzetközi jog durva megsértése lenne, ha az Egyesült Államok a szír kormány beleegyezése nélkül kezdené el bombázni a muszlim szélsőségeseket az országban.

„Az Egyesült Államok elnöke egyértelműen utalt az Iszlám Állam szíriai pozícióinak bombázására Szíria területén az ottani legitim kormány hozzájárulása nélkül. Az ENSZ BT felhatalmazása nélkül egy ilyen akció katonai agressziónak számítana” – fogalmazott Alexander Lukasevics orosz külügyi szóvivő.

Szárazföldi csapatokat továbbra sem küld az Iszlám Állam ellen Barack Obama, de több mint 400 amerikai katonai szakértőt Irakba küldenek az ellenállók támogatására.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!