2024. 04. 15. Hétfő Anasztázia, Tas napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:05

Külföld

„Nincs szükségünk unióra!”

Nem kérnek az Európai Unióból a szerb nacionalisták. Belgrádban több ezren vonultak az utcára, miután kiderült: Brüsszel zöld utat ad a szerb csatlakozási tárgyalások jövő januári megkezdésének. A tüntetők szerint ezt hazaárulással érte el a balkáni állam kormánya.

„Nincs szükségünk unióra!” – ez szólt több ezer torokból a szerb nacionalisták belgrádi tüntetésén. A tiltakozók az ország európai uniós csatlakozása ellen és kormányuk lemondásáért demonstráltak. A résztvevők hazaárulásnak tartják, hogy a kabinet Brüsszel nyomására megegyezett Koszovóval a kétoldalú kapcsolatok javításáról.

– Az országunk déli része lényegében megszállás alatt van. Ha nem teszünk ez ellen valamit, akkor ez a nemzetközi bűntény büntetlen marad – mondta egy belgrádi tüntető.


A lakosság jelentős része a szerb nemzet bölcsőjének tekinti a 2008-ban nyugati segítséggel függetlenné vált területet, amelyben az albán többség mellett mintegy 50 ezres szerb kisebbség él. A Koszovóval fennálló viszony javítása volt az utolsó feltétele annak, hogy Szerbia megkezdhesse az uniós csatlakozásról szóló tárgyalásokat.

– Európa partnerként kezeli Szerbiát, és sosem leszünk fáradt, magányos, elszigetelt állam és társadalom, amely keresztre van feszítve Észak, Dél, Kelet és Nyugat között – jelentette ki Aleksandar Vucic szerb kormányfőhelyettes.

Brüsszel pénteken döntött arról, hogy a balkáni állam januárban megkezdheti az egyeztetéseket az EU-ba való belépésről. A kormányfő szerint a csatlakozásra öt éven belül sor kerülhet.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szakmai rendezvénysorozat a kkv-szektor fejlesztésére + videó

Szakmai rendezvénysorozat a kkv-szektor fejlesztésére + videó

Április 17. és május 29. között országos road-showra indul a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, illetve a Kavosz, amihez médipartnerként kapcsolódik a Világgazdság is. A Napi Aktuálisban arról kérdeztük Szajlai Csabát, a Figyelő és a Világgazdság főszerkesztőjét, hogy mi a témája ennek a beszélgetéssorzatnak. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!