2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Külföld

Nemzetközi különbíróság elé állítanák a dzsihadistákat

Nemzetközi különbíróságok felállítását kérik a szíriai kurdok a külföldi származású dzsihadisták elleni eljárásokhoz. Az Egyesült Államok már a hétvégén felszólította az európai államokat, hogy fogadják vissza, és állítsák bíróság elé azt a több mint nyolcszáz, európai állampolgárságú szélsőségest, akiket Szíriában fogtak el. A Szíriai Demokratikus Erők parancsnoka bejelentette, hogy körbezárták az iszlamisták utolsó szíriai zárványát, és készen állnak annak felszámolására.

  • Nemzetközi különbíróság elé állítanák a dzsihadistákat

A kelet-szíriai Banghouz városa az Iszlám Állam utolsó szír állomása, ám az arab és kurd milíciák szövetségéből létrejött Szíriai Demokratikus Erők egységei már itt is körbekerítették őket. Parancsnokuk szerint napokon belül végleg megszabadítják a közel-keleti államot a terroristáktól.

„Az Iszlám Állam az utolsó kilométerekre szorult vissza – már csak egy kilométernyi terület van a kezükön Baghouzból, és az Szír Demokrata Erők lassan arról is kiszorítja őket. Szóval azért vagyunk itt, hogy élelmet, orvosi ellátást, és takarókat kínáljunk fel. Bármit, ami segít az embereknek” – mondta Dave Eubank.

A város visszafoglalására irányuló hadműveletek azonban megrekedtek, mert kiderült, hogy számos civil, köztük nők és gyerekek rekedtek a térségben, akiket az iszlamisták élő pajzsként használnak. Sok dzsihadista is megpróbál menekülni, ám a megfutamodó tagok legtöbbször a terrorszervezet fegyvereseivel találják szembe magukat.

„Az elmúlt két hét során mintegy ötezer menekülőt láttunk, akik az Iszlám Állam elől futnak. Majdnem mindegyikük az ISIS katonája, elképesztő azt látni, ahogy a Szír Demokrata Erők megkegyelmez nekik. Azt mondták, a szervezet fogságában voltak, el akarnak menekülni, de az ISIS lőni fog rájuk” – tette hozzá Dave Eubank.

Washington a hétvégén felszólította az európai államokat, hogy fogadják vissza és állítsák bíróság elé azt a több mint nyolcszáz, európai állampolgárságú szélsőségest, akiket Szíriában fogtak el.

Az európai külügyminiszterek hétfői találkozóján ezt több politikus is elutasította. Szijjártó Péter, magyar külügyminiszter felhívta a figyelmet arra, hogy a Szíriában harcoló globális koalíció sikereket ért el, ám ez nem jelenti,a terrorszervezet teljes legyőzését.

„Egyetértés van abban, hogy bár nagy dolog, hogy az ISIS elleni globális koalíció sikereket ért el, és a területek 98 százaléka felszabadítottnak minősíthető, ugyanakkor ez nem megelégedésre ad okot, hanem figyelembe kell venni azt, hogy az ISIS taktikát változtatott, másrészt próbálja visszaküldeni Európába azt a kb. ötezer zsoldos terroristát, akik korábban a Közel-Keletre mentek, hogy harcoljanak az Iszlám Állam színeiben” – fejtette.

A tervek szerint az Iszlám Állam megsemmisítése után az Egyesült Államok megkezdi csapatai kivonását Szíriából. A Washington támogatását élvező kurdok azonban attól tartanak, hogy ez az őket terroristákként kezelő tekintő Törökország térnyeréséhez vezethet a térségben.

Közben a kurd–arab ernyőszervezet felkérte Washingtont, hogy ne vonjon ki minden katonát Szíriából.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!