2020. augusztus 4.,
kedd, Domonkos, Dominika napja

A kurdok az amerikai katonák maradását kérik

MTI

2019. február 19., kedd 08:50, frissítve: kedd 17:36

A kurd-arab ernyőszervezet felkérte Washingtont, hogy ne vonjon ki minden katonát Szíriából.

Mazlum Abdi tábornok, az amerikai támogatást élvező Szíriai Demokratikus Erők (SDF) kurd–arab ernyőszervezet vezetője felkérte az Egyesült Államokat, hogy ne vonjon ki minden katonát Szíriából.

Az SDF vezetője egy észak-szíriai katonai támaszponton amerikai újságíróknak tartott sajtóértekezleten hétfőn azzal érvelt: a további katonai jelenlétre azért volna szükség, hogy megvédjék a kurdokat Törökországtól és egész Szíriát attól, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet újra erőre kapjon. Abdi tábornok szerint 1500 amerikai katonának kellene a közel-keleti országban maradnia.

Az SDF fő erejét adja a kurd Népvédelmi Egységek (YPG) nevű milícia, amelyet Ankara terrorszervezetnek tekint, s ismételten katonai akciót helyezett kilátásba ellene.

„Úgy érzem, hogy az amerikai erőknek velünk kell maradniuk, nem szeretnénk, ha elhagynák Szíriát, de végül is övék a döntés” – fogalmazott a tábornok. Abdi nemcsak Washingtont, hanem Párizst és Londont is sürgette, hogy maradjanak az országban a francia illetve, brit csapatok.

Mazlum Abdi felvetésére a Fehér Ház egyelőre nem reagált, az Egyesült Államok Középső Parancsnokságának vezetője, Joseph Votel azonban leszögezte: „jelenleg nem ezen az úton haladunk”, majd hozzátette, hogy a csapatkivonást végrehajtják.

Donald Trump amerikai elnök tavaly decemberben rendelte el, hogy a Szíriában lévő, valamivel több mint kétezer főt számláló katonai kontingenst teljes egészében vonják ki Szíriából. Bár tervét mind republikánus, mind demokrata párti politikusok bírálták, Jim Mattis védelmi miniszter pedig részben emiatt nyújtotta be lemondását, valamint John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó is a kontingens maradását szorgalmazza, az elnök eddig hajthatatlannak mutatkozott.

A The Wall Street Journal című lap értesülései szerint azonban a katonai vezetők készülnek arra is, hogy – a Fehér Ház álláspontjának megváltozása esetén – egy kisebb kontingens mégis maradna Szíriában. Maga Votel tábornok a hét végén szintén utalt rá, hogy „a hadsereg elég rugalmas ahhoz is, hogy néhány katona maradjon” Szíriában.

(Kezdőkép: Reuters)