2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Külföld

Német titkosszolgálat: az Iszlám Állam nem fog leállni a támadásaival

A német alkotmányvédelmi hivatal (BfV) figyelmeztet: bár az Iszlám Államot (ISIS) legyőzték a Közel-Keleten, Nyugat-Európában ettől még továbbra is egy veszélyes terrorszervezet marad.

  • Német titkosszolgálat: az Iszlám Állam nem fog leállni a támadásaival

Thomas Haldenwang, a BfV elnöke hétfői beszédében hangsúlyozta: az emberek sajnos nem lélegezhetnek fel attól, hogy az ISIS katonai vereséget szenvedett Szíriában és Irakban. A nem is olyan rég történt Srí Lanka-i terrortámadás a bizonyíték arra, hogy a dzsihadista terrorszervezet továbbra sem adja fel, és egy-egy ilyen támadás sajnos sokakat inspirálhat arra, hogy szerte a világon hasonló terrorcselekményeket vigyenek végbe.

Haldenwang emellett emlékeztetett rá, hogy az ISIS követői Nyugat-Európában is folyamatosan végzik propagandatevékenységüket, és a BfV vezetője szerint ismernek is jónéhány terroristát, akik a propagandaanyagokban megfogalmazott utasításoknak engedelmeskedve terrortámadásokat tervez nyugat-európai célpontok ellen. Példaként említette a 2016 decemberében történt esetet, amikor a tunéziai származású Anis Amri belehajtott járművével a berlini karácsonyi vásárba, 12 embert megölve.

Bár Haldenwang figyelmeztetett a „növekvő” szélsőjobboldali veszélyre, ám előde, Hans-Georg Maassen esete óta lehet tudni, hogy a németországi szélsőjobboldal témáját érdemes fenntartásokkal kezelni. 2018-ban, mikor Chemnitzben szíriai és iraki migránsok meggyilkoltak egy 35 éves német férfit, a felháborodás olyan mértékűre duzzadt, hogy tíz napon át tüntettek a németek az ország bevándorláspolitika ellen. A német média ezt igyekezett szélsőjobboldali zavargásként lefesteni, ám a BfV akkori vezetője, Maassen úgy nyilatkozott: nincs semmiféle bizonyíték arra, hogy a Chemnitzben készült, állítólag migránsokra vadászó szélsőjobboldaliakat megjelenítő videófelvételek hitelesek. Azt nyilatkozta, hogy mindez

„tudatos dezinformáció, és valószínűleg az a cél, hogy elterelje a figyelmet a chemnitzi gyilkosságról.”

Maassen nyilatkozata pedig azt eredményezte, hogy elmozdították őt a BfV éléről.

888.hu

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!