2024. 10. 06. Vasárnap Brúnó, Renáta napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Globál 09:05

Külföld

Német szakíró: Orbán küldetése megér egy próbát

Vezető német lap védte be hazánkat, a tudósító szerint csak drukkolni lehet annak, amit Orbán csinál – számolt be a fejleményről a Mandiner. A lap arról is írt, hogy Ulrich Reitz érthetetlennek tartja az EU kritikáját Orbán útjával kapcsolatban.

  • Német szakíró: Orbán küldetése megér egy próbát

A FOCUS online arról ír, hogy Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke meglepetésszerű látogatást tett Vlagyimir Putyinnál, az EU pedig füstölög a dühtől. De Orbán küldetése megér egy próbát – véli Ulrich Reitz, a lap vezető tudósítója.

Mind az EU, mind Olaf Scholz német kancellár hangsúlyozta, hogy Orbánnak nem volt felhatalmazása az útra, ám a magyar kormányfő azt is hangsúlyozta, hogy saját megbízásából utazott. „Csak azt teszi, amit két évvel ezelőtt bejelentett.

Akkor Orbán Viktor közvetítő szerepet ajánlott az Európai Uniónak” – mondta Ulrich Reitz, a FOCUS online vezető tudósítója Reitz-Thema című videós rovatában.

Magyarország közelebb áll Oroszországhoz, mint a nyugat-európai államok, írják. Nagy választási győzelme után, amelyben Orbánt megerősítették hivatalában, most ezt a közvetítő szerepet próbálja betölteni: „Senki sem tudja, hogy ez hogyan fog alakulni. De őszintén meg kell mondanom, hogy egy próbát megér.”

Reitz érthetetlennek tartja az EU kritikáját Orbán útjával kapcsolatban, hiszen Orbán maga sem állítja, hogy „békét hoz Moszkvából”. Azonban egy tapasztalt európai kormányfő az ötödik ciklusában, akire Oroszországban is hallgatnak, „egy lépéssel közelebb vihet minket a békéhez”.

Azzal azonban, hogy Orbán Viktor egyedül ment, az EU-t is leleplezte, hangsúlyozta. Ursula von der Leyen és Olaf Scholz német kancellár többször hangsúlyozta, hogy Putyinnal nem lehet tárgyalni. Ebben az EU is egyetértett. „Orbán most odarepül, Putyin fogadja őt. Ez cáfolja azt, amit az európaiak állítanak” – folytatja Reitz.

Hozzáteszi: az is pozitívum, hogy Orbán betartotta a rendet. Mielőtt Oroszországba utazott volna, találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is. A magyar miniszterelnök tehát reálpolitikai megközelítést követ békeküldetésével, nem úgy, mint például a német kormány és az EU, derült ki.

„A német kormány vagy Ursula von der Leyen eszményi-politikai megközelítése eddig egy milliméterrel sem vitt közelebb a békéhez” – írják. 

Forrás: Mandiner

Fotó: Facebook

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!