2024. 10. 06. Vasárnap Brúnó, Renáta napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

Óriási tömeg tiltakozott Londonban a gázai háború ellen

Százezrek tüntettek szombaton Londonban a palesztinok mellett. A rendőrség több tüntetőt őrizetbe vett, de a demonstráció jórészt békésen zajlott.

  • Óriási tömeg tiltakozott Londonban a gázai háború ellen

A legnagyobb brit palesztinpárti szervezet, a Palestine Solidarity Campaign (PSC) - amely a Gázai övezetben zajló izraeli hadműveletek kezdetének közelgő első évfordulója elé időzítette a tüntetést - szombat esti beszámolójában úgy fogalmazott, hogy "legalább 300 ezren tüntettek a szabad Palesztináért és a népirtás befejezéséért".

A Scotland Yard közleménye szerint ugyanakkor nehéz volt pontosan felmérni a résztvevők számát, de a megmozdulás "nagyobbnak tűnt" a legutóbbi időszak tiltakozó demonstrációinál.

A PSC a szombati tüntetést a szervezet megfogalmazása szerint "a Gázai övezet ellen indított és azóta is folytatódó népirtó támadás" első évfordulója alkalmából szervezte.

A palesztinpárti szervezet a demonstrációt meghirdető felhívásában nem tett említést a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorcsoport által Izrael ellen egy éve elkövetett terrortámadásról.

A Hamász tavaly október 7-i támadásában 1200 ember meghalt, háromezren megsérültek. A terrorszervezet fegyveresei Gázába hurcoltak 240 túszt, akik közül sokan még mindig fogságban vannak.

Izrael ezután átfogó hadműveleteket kezdett a Gázai övezetben azzal a meghirdetett céllal, hogy felszámolja a Hamász politikai és katonai gépezetét.

A Palestine Solidarity Campaign szerint a hadműveletekben több mint 41 ezer palesztin halt meg, köztük 17 ezer gyerek, az eltűntek száma több tízezer, és a 2,3 milliós gázai lakosság 90 százaléka otthona elhagyására kényszerült.

A szombati londoni demonstráció volt a huszadik tömegtüntetés a PSC szervezésében tavaly október óta.

A Scotland Yard szombat esti beszámolójában közölte, hogy a megmozduláson 17 embert vett őrizetbe, elsősorban betiltott szervezetek támogatásra utaló magatartás, sürgősségi szolgálatok dolgozói elleni támadás, illetve a közrend megzavarásának gyanújával.

A londoni rendőrség már a tüntetés előtt közölte, hogy őrizetbe veszi azokat, akik Nagy-Britannia által terrorszervezetnek minősített és betiltott csoportokat éltetnek a tüntetésen.

A rendőrség kiemelte a közleményben, hogy e szervezetek közé tartozik a Hamász és az Irán által támogatott libanoni Hezbollah síita milícia.

A tüntetők a British Museum közeléből indultak, és a Whitehallra, a londoni kormányzati negyed főutcájára vonultak, ahol beszédek hangzottak el.

A felszólalók között volt Jeremy Corbyn, a kormányzó brit Munkáspárt volt vezetője és egykori miniszterelnök-jelöltje, aki az Izraelbe irányuló fegyverexport teljes leállítását és "Palesztina megszállásának megszüntetését" követelte.

Szombaton izraeli zászlókat lobogtató ellentüntetők is felvonulnak a palesztinpárti demonstráció útvonalának közelében, vasárnap pedig a 300 ezres brit zsidóság érdekképviseleti szervezetei emlékeznek meg a londoni Hyde Parkban az Izrael ellen tavaly októberben elkövetett terrortámadás első évfordulójáról.

Forrás: MTI

Fotó: Getty Images

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A Tűzfalcsoport közösségi oldalán leplezte le a Soros-birodalom legújabb húzását

A Tűzfalcsoport közösségi oldalán leplezte le a Soros-birodalom legújabb húzását

A Free Press Unlimited, egy hivatalosan hollandiai székhelyű szervezet jelentős, több mint két és fél milliárd forintnyi eurós támogatást kapott a Soros Györgyhöz köthető Nyílt Társadalom Alapítványoktól és az Európai Uniótól. Ezek a támogatások a magyarországi média viszonyainak alakítására irányulnak – írta meg a Tűzfalcsoport.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!