2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Színes

Nem kímélték a genderőrültek a Harry Potter-regények szerzőjét

Tombol a gyűlölet Skóciában. Miután hétfőn hatályba lépett egy új gyűlölet-bűncselekményekről szóló törvény, J. K. Rowling gúnyos posztot tett közzé az X-en, melyben szellemes megfogalmazásokban állt ki a természettudományos tények mellett. Majd üzent a skót rendőrségnek, hogy tartóztassák le, ha merik. Most a rendőrség a pár óra alatt befutott ezernyi feljelentés feldolgozásával foglalkozik.

  • Nem kímélték a genderőrültek a Harry Potter-regények szerzőjét

Az előzmények között el kell mondani, hogy a skót parlament 2021-ben elfogadott új gyűlölet-bűncselekményekről szóló törvénye szerint bűncselekményt követ el az, aki gyűlöletet szít a másik életkorára, szellemi vagy testi fogyatékára, vallására, szexuális irányultságára, transznemű identitására vagy interszexualitásra vonatkozóan. A törvény 2024. április 1-jén lépett hatályba.

Így hétfő óta tilos Skóciában megkérdőjelezni a biológiai tényekkel szemben megfogalmazott személyes meggyőződéseket. 

A skót rendőrség szakértői azonban sejthették, hogy az identitássértődések jogszerű kezelése nem lesz zökkenőmentes, mivel már 2024. március 31-én közleményt adtak ki arról, hogy a törvény hatálybalépésével nagymértékben megnövekedő ügyteherre számítanak.

Rowling, aki kezdettől fogva tiltakozott a törvény ellen, s a feminista mozgalom eredményeit veszélyeztető trendek között különösen aggasztónak találja a nemi határokat megkérdőjelező transznemű mozgalom egyes célkitűzéseit, most ismét rámutatott a szabályozás abszurditására. 

Néhány órával a törvény hatálybalépése után posztolt az X-en tíz fotót olyan hírességekről, akik magukat transzneműként azonosítják.

A képekhez írt gúnyos szövegek pedig – sok feljelentő szerint – alkalmasak a gyűlöletkeltésre. 

A listán szerepel például az Adam Binnie Bryson néven született bűnöző, aki miután két nőt megerőszakolt, „nemet váltott” és Isla Brysonként vonult börtönbe. Transzneműségére hivatkozva még azt is elérte, hogy női börtönben helyezzék el, ahol azután két rabtársát ismét megerőszakolta. Rowling a gonosztevő képét azzal a gúnyos szöveggel posztolta, hogy „a szép skót csaj”. 

A skót transzneműek, meg nyilván sokan azok közül is, akik a közös valóság helyett a magánfantáziák igazságában hisznek, tömegesen jelentették föl az írónőt. A Skót Rendőrszövetség korábbi főtitkára, Calum Steele a Telegraphnak úgy nyilatkozott: 24 óra alatt nagyjából 3800 feljelentés futott be. Hozzátette, beigazolódni látszik a törvény korábbi kritikusainak érve:

az új szabályozás fegyvert adott a transzaktivisták kezébe.

Rowling a feljelentések hírére sem hátrált meg. Közölte, hogy várja a rendőröket az otthonában, akik nyugodtan letartóztathatják, ha szerintük a posztjával törvényt sértett. A skót rendőrség azonban aligha fogja letartóztatni az írónőt. Közleményük szerint feldolgozzák a beérkezett kereseteket, de rendkívül magas a számuk. Valószínűnek tűnik, hogy végül nem indítanak eljárást, s a rendőrség elutasítja a feljelentéseket.

teljes cikk a Magyar Nemzet honlapján olvasható.

Fotó: Getty Images

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Már érik a szamóca, jó termés várható

Már érik a szamóca, jó termés várható

A fűtött és fűtetlen fóliasátrakban már érik a magyar szamóca, május elején a szabadföldi ültetvényeken is megkezdődhet a szüret. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) csütörtökön kiadott körképe szerint az idén kiegyensúlyozott termés várható.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!