2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Tusványos '24

Következik:

Európai Híradó 04:00

Külföld

Nem csillapodik az orosz-ukrán konfliktus

Az egy éve tartó háború számos katonai beavatkozással, támadások sorozatával és rengeteg áldozattal járt. Az orosz-ukrán összecsapásra már a támadás első napján reagáltak a nyugati vezetők: több ország azonnali szankciókat jelentett be, miközben megkezdődött az ukránok tömeges menekülése.

  • Nem csillapodik az orosz-ukrán konfliktus

2022 augusztus 24-én már fél éve dacolt az ukrán hadsereg az orosz támadókkal. A háborús év második felében sem csökkentek a támadások a két fél között, miközben a veszteségek folyamatosan nőttek.

Az oroszok ősszel már kitartóan ostromolták a stratégai fontosságú infrastruktúrát. Főként az energetikai ellátást támadták, ami következtében milliók maradtak folyamatosan áram és fűtés nélkül.

Szeptember 21-én a háború eddigi legnagyobb fogolycseréjét hajtották végre, amelyben 300 katonát, köztük 10 külföldi zsoldost engedtek el a szemben álló felek. Ugyanezen a napon Vlagyimir Putyin mozgósítást hirdetett. A II. Világháború befejezése óta nem volt példa erre.

Az orosz városokban újból tüntetések kezdődtek, több százezren pedig külföldre menekültek.

Szeptember 23-án Luhanszk, Donyeck, Herszon és Zaporizsja oblasztyokban népszavazás kezdődött az Orosz Föderációhoz való csatlakozásról, aminek eredményeként Vlagyimir Putyin szeptember 30-án aláírta az erről szóló szerződést. A Krímmel együtt Ukrajna ekkora már a területének mintegy 20%-át vesztette el.

Szeptember 28-án felrobbantották az Északi Áramlat 1 és 2 földgáz vezetékpárt. A tenger alatti csővezeték kiiktatását Joe Biden korábban már kilátásba helyezte. Folytatódtak a Kijev és a többi nagyváros elleni rakétatámadások és a Donbasz elleni orosz offenzíva.

A déli fronton, Herszonnál azonban tarthatatlanná váltak a Dnyeper nyugati oldalán lévő orosz állások. Szergej Sojgu védelmi miniszter elrendelte a civil lakosság és a katonák folyón túlra menekítését. Aki nem menekült el, az a Herszonba bevonuló ukrán katonákat ujjongva köszöntötte.

Az ukrán elnök az ország teljes felszabadítását ígérte.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!