2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Nem csak légi úton érkezhet meg az ebola

Brazília is felkészült egy esetleges ebolajárványra. A dél-amerikai ország vezetői szerint erre azért van szükség, mert mind a reptereikre, mind a kikötőkbe nagyon sokan érkeznek Afrikából. Közben Kongóban hivatalosan is bejelentették az ebolajárványt.

Sao Paulóban, Brazília legnagyobb városában a helyi biztonsági és egészségügyi szervek megkezdték az előkészületeket arra az esetre, ha az ebola kitör Dél-Amerikában is. A vírus miatt sok afrikai utat mondtak le a brazilok, így tett egy üzleti delegáció is, amely Namíbiába tartott volna.

– Hazugság lenne azt mondani, hogy nincs esély arra, hogy hozzánk is elérjen az ebola. Ám az ország olyan intézkedéseket hozott, amelyekkel nemcsak felismerjük a vírust, de azonnal segíteni is tudunk azok eligazításában, kezelésében, akik már hazajöttek, vagyis akiknek lehetett kapcsolatuk fertőzött emberekkel. Ugyanakkor azt kell mondanom, hogy a megbetegedések terén kevés esetre számítunk – nyilatkozta az Emilia Ribas Járványügyi Intézet technikai igazgatója, Luiz Carlos Pereira.

Brazíliába nemcsak légi úton, de a kikötőkön keresztül is bármikor megérkezhet a vírus. A hatóságok arra készülnek, hogy ha találnak fertőzötteket, megakadályozzák a vírus továbbterjedését. „A szigorítások csak azokra az esetekre vonatkoznak, amikor nagy a gyanúja annak, hogy az utas fertőzött. Már magas lázuk van, véreznek és hasmenésük is van. Ők azok a betegek, akiket másmilyen módon figyelünk meg” – tette hozzá Ricardo Vanzetto, a Sao Pauló-i katasztrófavédelem műveleti vezetője.


Közben már Kongóban is jelen van a vírus. A Kongói Demokratikus Köztársaság hétfőn jelentette be, hogy északi tartományaiban ebolajárvány tört ki. „Miután megvizsgáltunk nyolc mintát, a Nemzeti Biomedikai Intézet megerősítette, hogy két minta pozitív volt az ebolavírusra. Az egyik a szudáni, a másik a szudán-zaire-i törzsre” – közölte a kongói egészségügyi miniszter.

Sierra Leonéban egyre többen fertőződnek meg.

– Jobban meg kell szervezzük a védekezést, hogy gyorsabban érjünk el eredményeket anélkül, hogy még több szenvedést, halált és rombolást okoznánk. Így a célunk a szervezésen, vezetésen túl az, hogy az eltérő kormányok és partnerek különböző erőfeszítéseit olyan hatékonysággal egyesítsük, amilyennel csak lehet – jelentette ki David Nabarro, az ENSZ ebolakoordinátora.

A vírus eddig több mint 1400 embert ölt meg Nyugat-Afrikában.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!