2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Négynapos kijárási tilalom az ebola miatt

Négynapos kijárási tilalmat rendelnek el Sierra Leonéban az ebolajárvány miatt. A korlátozás két hét múlva lép életbe, betartására 21 ezer ember fog ügyelni. Az Egészségügyi Világszervezet közben a fertőzésből felgyógyultak vérének használatát sürgeti az ebolafertőzöttek kezelésénél – szakértők szerint ez a módszer megfékezheti az eddig csaknem 2100 halálos áldozatot követelő járványt.

A kézmosás már nem elég az ebola sújtotta Sierra Leonéban: a kormány négynapos kijárási tilalmat rendel el szeptember 18-a és 21-e között, a korlátozás betartására több mint 20 ezer ember fog ügyelni. A hatóságok szerint ebben az időszakban az egészségügyi dolgozók azonosítani tudják majd a betegség korai stádiumában lévő eseteket.

A szomszédos Libériában közben egyre kétségbeejtőbb helyzetbe kerülnek a karanténok lakói. A vesztegzár alá vont területeken a helyiek nem mehetnek el élelemért, de nem engedik el őket dolgozni sem. Csak az ENSZ-től remélhetnek segítséget.

– Nehezen jutnak élelemhez, mivel nem engedik ki, ezért mi látjuk el őket étellel – közölte Elizabeth Frank-Neufville, az ENSZ világélelmezési programjának képviselője.

Az Egészségügyi Világszervezet közben új módszerrel próbálkozna a járvány megfékezésére: a fertőzésből felgyógyultak vérét használná az ebolafertőzöttek kezelésénél. „Megegyeztünk abban, hogy a vérterápiát használni lehet az ebolavírus okozta megbetegedések kezelésében, és minden erőfeszítést meg kell tenni, hogy segítsük az érintett országokat a biztonságos használatában” – tette hozzá Marie Paule Kieny.

A szervezet beszámolt két reménykeltő oltóanyagról is, amelyet hónapokon belül bevethetnek a járvány elleni harcban. „A biztonsági tesztek eredményét novemberre várjuk, ezután ezeket a vakcinákat az érintett országokba szállítjuk, először az egészségügyi dolgozók kapják meg őket. Ez igazi, kikerül a terepre, nem marad a laboratóriumokban” – tette hozzá az egészségügyi világszervezet helyettes főigazgatója.

Az Ebola vírusnak már csaknem 2100 halálos áldozata van, a megbetegedések száma pedig a négyezerhez közelít.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!