2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Négy területen mélyítik az orosz szankciókat

Újabb gazdasági szankciókat léptetett életbe az unió Oroszországgal szemben, mivel Moszkva szerinte továbbra is támogatja a kelet-ukrajnai szakadárokat. Az új szankciós csomag az orosz energia-, illetve védelmi ipar óriásvállalatait sújtja. Hasonló büntetőintézkedéseket vezet be az Egyesült Államok is. Moszkva az agrárembargó után most korlátozhatja az EU-ban gyártott autók és a könnyűipari termékek behozatalát.

Zsákokkal megrakott orosz teherautók várakoznak az ukrán határ közelében. Moszkva újabb humanitárius szállítmányt juttatna a kelet-ukrajnai lakosoknak, hogy enyhítse az ottani harcok okozta szenvedést. A több mint kétszáz teherautóból álló konvoj a Nemzetközi Vöröskereszt vizsgálatára és az ukrán határőrök engedélyére vár.

Az ukrán kormányerők és a szeparatisták összecsapásainak eddig legalább háromezer áldozata van. Bár a múlt heti tűzszünet még tart, a béketerv továbbra sem valósult meg.

A Nyugat szerint Moszkva továbbra is katonailag támogatja a szeparatistákat, ezért pénteken újabb szankciókat léptetett életbe Oroszországgal szemben: megtiltják három védelmi és három energiaipari nagyvállalat adósságának finanszírozását. Emellett újabb 24 magánszemélyt tesznek fel az uniós feketelistára.

– Az EU négy területen mélyíti a júliusban bejelentett szankciókat: tőkepiacokhoz való hozzáférés, védelmi szektor, szenzitív technológiák, és katonai célra is használható termékek – közölte Maja Kocijancic uniós külügyi szóvivő.

Moszkva tagadja a nyugati vádakat, és nem zárta ki, hogy újabb szankciókkal válaszol. „Az újabb uniós szankciók abszolút barátságtalan intézkedések, amelyek szembemennek az Európai Unió érdekeivel is. Az orosz vezetés már világossá tette, hogy megfelelő intézkedéseket fog hozni. A válaszunk arányos lesz ahhoz a kárhoz, amit az uniós intézkedések okoznak gazdaságunknak” – reagált Alekszander Lukasevics, az orosz külügyminisztérium szóvivője.

A BBC egy magas rangú orosz tisztségviselőt idézve azt írja: Moszkva az élelmiszer-ipari termékek után az autók, valamint a könnyűipari termékek behozatalát is korlátozhatja az EU-ból. Az orosz kormányfő szerint pedig korábban arra figyelmeztetett: kitilthatják a nyugati légitársaságokat az orosz légtérből.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!