2020. augusztus 3.,
hétfő, Hermina napja

Nagyot nyertek Umbriában Salviniék

2019. október 28., hétfő 11:30

Fél évszázad baloldali kormányzás után Salvini jobboldali pártja nyerte az umbriai helyhatósági választásokat – adta hírül a Politico.

Liga által indított Donatella Tesei, akit az Olasz Testvérek és Berlusconi pártja is támogatott, a szavazatok 57.5 százalékát szerezte meg a vasárnapi választáson. Vincenzo Bianconira, a két kormányzó párt, az Öt Csillag Mozgalom és a PD jelöltjére mindössze 37 százalék szavazott. Salvini a győzelem hírére úgy nyilatkozott: „Ma éjjel történelmet írunk”.

Az umbriai eredmények a Liga további erősödéséről árulkodnak. A Perugia-központú, közép-olaszországi régiót ugyan csak kevesebb, mint egymillióan lakják, de ez a választás a régió méretét meghaladó jelképes erővel bírt. Ennek több oka van: egyrészt, Umbriát a hetvenes évek óta megszakítás nélkül a baloldal vezette. Másrészt, most először mondhattak véleményt a választók az ötcsillagos-baloldali kormány munkájáról. Ráadásul ezt egy olyan régióban tették, amelyet a korábbi baloldali vezetés súlyos korrupciója, valamint tízszázalékos munkanélküliség jellemzett. Utóbbi kapcsán még a Financial Times is arról írt, hogy ezt a jelenséget az olasz választók egy része a bevándorlással együtt kezeli.

Fontos megjegyezni, hogy Salvini ellenzékbe vonulva sem adta fel migrációs és adócsökkentési politikáját, miközben az egyre egységesebb olasz jobboldal komoly nyitottságot mutat a magyar családpolitika egyes elemeinek átvételére is. A pártelnök egyébként a helyszínen, egy perugiai szállodában várta az eredményeket, amely nemcsak az állandó „vidékjárásába” illeszkedik, hanem éles kontrasztot mutat a római elitpolitikával szemben is. Salvini első reakciójában arról beszélt, hogy „a történelmet írtak”.

Umbriával tartományi választássorozat veszi kezdetét, amely január végén a szintén hagyományosan baloldali Emilia Romagnában, majd további hat régióban folytatódik. Matteo Salvini hangsúlyozta, hogy ha a 20-ból jelenleg 10 tartományt vezető Liga továbbiakat szerez, ez a Conte-kormány bukásához vezet.

Az olasz sajtó viszont a Salvini jobbkezének tartott Giancarlo Giorgettit idézi, aki szerint a Liga esetleges előretörésével szemben az M5S-PD, csakhogy továbbra is elkerülje a parlamenti választásokat, újabb politikai trükkhöz folyamodhat: belső puccsal félreállíthatja Giuseppe Contét, akinek utódja Mario Dragi az Európai Központi Bank elnöke lehetne.

Taroltak a bevándorlásellenes pártok

Az exit poll adatok szerint a Liga, az Olasz Testvérek és a Forza Italia közös jelöltje 57,5 százalékot szerzett. A bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak pedig második helyen végzett a Türingiában tartott tartományi választáson. Az AFD legyőzte Angela Merkel pártját, a CDU-t. 

mandiner.hu