2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

Taroltak a bevándorlásellenes pártok

Az exit poll adatok szerint a Liga, az Olasz Testvérek és a Forza Italia közös jelöltje 57,5 százalékot szerzett. A bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak pedig második helyen végzett a Türingiában tartott tartományi választáson. Az AFD legyőzte Angela Merkel pártját, a CDU-t.

  • Taroltak a bevándorlásellenes pártok

Hatalmas volt az öröm a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak eredményváró központjában.

Az Afd második helyen végzett a tartományi választáson Türingiában. A migrációt elutasító politikai erő maga mögé utasította Angela Merkel pártját a CDU-t. Az AFD a szavazatok 23,5 százalék szerezte meg.

Az előzetes végeredmény szerint a posztkommunista Baloldal a szavazatok 31 százalékát szerezte meg. A Szociáldemokrata Párt mindössze 8 százalékot gyűjtött. A Zöldek és a liberálisok 5-5 százalékot kaptak.

Az egykori NDK területén fekvő tartomány új kormányának megalakítása várhatóan hosszú és nehéz folyamat lesz, mert a CDU nem hajlandó kormányozni a Baloldallal, az AfD-vel pedig egy párt sem akar együttműködni.

Olaszországban is tarolt a bevándorlásellenes Liga az időközi választáson. Az Umbria tartományban rendezett voksoláson a vártnál is nagyobb sikert aratott Matteo Salvini vezette jobbközép koalíció. Az exit poll adatok szerint a Liga, az Olasz Testvérek és Forza Italia közös jelöltje 57,5 százalékot szerzett.

A Liga első embere szerint a jobboldali pártok történelmet írtak. Matteo Salvini hangsúlyozta: ha a 20-ból jelenleg 12 tartományt vezető Liga továbbiakat szerez, az a Conte-kormány bukásához vezet. A kormánypártok, az Öt Csillag Mozgalom és a baloldali Demokrata Párt összefogásának aspiránsa 37 százalékot gyűjtött.

Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek elnöke a kormány lemondását követelte. Silvio Berlusconipedig arról beszélt, hogy Umbria bizonyította, hogy a jobbközépnek joga van a kormányzásra.

A tartományt egyébként a hetvenes évek óta megszakítás nélkül a baloldal vezette.

A következő regionális választást január végén tartják a szintén hagyományosan baloldali Emilia Romagnában.

Szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy a baloldali kormánypártok a Liga esetleges előretörésével szemben újabb politikai trükkhöz folyamodhat csak hogy elkerüljék az előrehozott választásokat.

Hír TV 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!