2021. április 16.,
péntek, Csongor napja

Nagy nemzetközi légitársaságok segítenek a vakcinák szállításában

MTI

2021. február 16., kedd 14:44

Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) kedden megállapodást kötött több mint egy tucat nagyobb nemzetközi légitársasággal, amelyek segítenek a koronavírus elleni védőoltás eljuttatásában a világ összes részére az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által a védőoltás méltányos elosztására létrehozott COVAX- program keretében.

A megállapodáshoz az orosz AirBridgeCargo, a francia Air France/KLM, a kenyai Astral Aviation, a belga Brussels Airlines, a luxemburgi Cargolux, a hongkongi Cathay Pacific, az emírségekbeli Emirates Skycargo és Etihad Airways, az etiópiai Ethiopian Airlines, a brit IAG Cargo, a dél-koreai Korean Air, a német Lufthansa Cargo, a szaúdi SAUDIA, a szingapúri Singapore Airlines, a katari Qatar Airways és az amerikai United Airlines légitársaság csatlakozott - mondta az EFE spanyol hírügynökségnek az UNICEF egy szóvivője.

A kezdeményezés értelmében a légitársaságok repülőgépei elsőbbségben részesítik a koronavírus elleni védőoltások, alapvető gyógyszerek, orvosi eszközök és a járvánnyal szembeni fellépéshez nélkülözhetetlen egyéb eszközök szállítását.

Az UNICEF olyan légitársaságokkal kötött megállapodást, amelyek járatai mintegy száz országot érintenek. Célja továbbá egy globális logisztikai mechanizmus létrehozása is további humanitárius és egészségügyi válságok kezelésére.

A COVAX program keretében 145 ország kap védőoltást, amely a lakosság mintegy három százalékának beoltásához lesz elegendő 2021 első felében, amennyiben minden a tervek szerint halad.

MTI