2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Nagy-Britanniában megkezdődött a lakosság beoltása

Nagy-Britanniában megkezdődött a lakosság koronavírus elleni beoltása. Első körben a 80 év felettiek és az egészségügyi dolgozók élveznek elsőbbséget a vakcinák elosztásában. Az Európai Uniónak azonban még várnia kell az oltóanyag érkezésére. A szervezet a Pfizer-Biontech amerikai-német cég mellett még öt másik gyógyszergyártóval is tárgyalt, de a gyártókapacitás szűkössége miatt, széles körben csak 2021 második negyedévében lesz elérhető a hatóanyag.

  • Nagy-Britanniában megkezdődött a lakosság beoltása

Kedd reggel elsőként egy Coventry-ben élő 90 éves nagymama kapta meg a koronavírus-oltást. Margaret Keenan-t fotósok kereszttüzében oltották be.

Nagy-Britannia 40 millió darabot rendelt a vakcinából. Így a 67 milliós országban 20 millió ember számára lesz elérhető a kétszer is beadandó oltást. A 80 év felettiek, és az egészségügyi dolgozók kaphatják meg elsőként a vakcinát.

Én nem tartozom a kiválasztott csoportba – válaszolta a brit miniszterelnök arra a kérdésre, hogy ő is megkapja-e az oltást. Boris Johnson ezúttal azért úszta meg a tűszúrást, mert már elkapta a koronavírust, vagyis szervezetében antitestek vannak, a betegségből kigyógyult.

 Az oltást a cég belgiumi, Antwerpen közeli üzemében kezdték gyártani. Azonban az Európai Unió, sőt, még Belgium sem kap az itt előállított vakcinából. Azt nem tudni, hogy a közösség által lekötött mennyiséget mikor kezdi kiszállítani az amerikai-német gyógyszeripari óriás. A 448 millió lakosú EU öt másik gyártóval is tárgyalt. A várakozások szerint csak 2021 második negyedévétől lesz széles körben elérhető a vakcina.

Az Interpol közben arra hívta fel a figyelmet, hogy szervezett bűnözői csoportok hamisíthatják az oltóanyagokat. Ezért riasztást adtak ki a 194 tagállam számára, hogy még időben felkészüljenek a vakcinával kapcsolatos bűncselekményekre. Az Interpol főtitkára hangsúlyozta, hogy a bűnözők egyebek mellett hamis weboldalakon keresztül vehetik célba a gyanútlan embereket, ami komoly egészségügyi kockázatot, akár életveszélyt jelenthet.

Európa közvéleményét megosztja a gyors ütemben fejlesztett és engedélyeztetett oltás. Berlinben volt olyan, aki a britek elsőbbségében a politikát látta.

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!